Paris 2024 als doel voor de ruiters van Paralympic Team Belgium

Gepost op 09 Aug. 2022

Van woensdag 10 augustus t.e.m. zondag 14 augustus hebben onze 4 ruiters een duidelijke missie; België een kwalificatie bezorgen voor de Paralympische Spelen van Paris 2024 tijdens de FEI World Championships in Herning (Denemarken). Ook individueel zijn er duidelijke ambities en wensen ze goed te presteren.

4 ruiters van Paralympic Team Belgium, en hun paard, werden door de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de FEI World Championships in Herning, geïntegreerd met het WK paardrijden voor valide ruiters, en dit in de BB Horse Arena, een arena die speciaal voor deze gelegenheid werd gebouwd en 3000 zitplaatsen biedt.

Naast de toekenning van de wereldtitels, is deze wedstrijd eveneens van enorm belang in aanloop naar de Paralympische Spelen. Tijdens de proeven per team (Individual Test, 12-13/08) bemachtigen de 7 eerste landen hun kwalificatieticket voor Paris 2024 (Frankrijk is reeds gekwalificeerd als gastland van de Spelen), hetgeen ook synoniem staat voor quotaplaatsen voor 4 Belgische ruiters (deze selectie zal later plaatsvinden).

Hierbij de 4 duo’s die België zullen vertegenwoordigen in Herning:

  • Barbara Minneci en Stuart – Grade III (Ligue Handisport Francophone, Quadrille)
  • Manon Claeys en Katharina Sollenburg – Grade IV (G-sport Vlaanderen, Quadrille)
  • Kevin Van Ham en Eros Van Ons Heem – Grade V (G-sport Vlaanderen, Quadrille)
  • Michèle George en Best of 8 – Grade V (Ligue Handisport Francophone, Quadrille)

Er zijn meerdere wereldtitels te verdienen gedurende dit WK. De twee eerste dagen staat de Team Test* op het programma, waar alle ruiters aan mogen deelnemen om op die manier een individuele titel in de wacht te slepen in hun categorie (cfr. Grade).

Vervolgens, op de Individual Test**, concurreren de ruiters in teamverband met 2 doelen: een podiumplaats met het team voor de 3 beste landen en een kwalificatie van hun land voor de Paralympische Spelen van Paris 2024, en dit voor de top 7.

Tenslotte wordt dit WK 2022 afgesloten met de Freestyle Test. De acht beste ruiters in elke categorie, op basis van de 2 voorgaande proeven, mogen hier aantreden en maken op die manier kans op een individuele medaille. Het klassement wordt enkel opgemaakt op basis van het resultaat dat op deze laatste proef wordt behaald.

Wedstrijdprogramma:

  • Woensdag 10/08: Team Test (voorheen Individual Test) voor Grade IV, II en I – Manon eindigde op de 5de plaats in de wedstrijd met een totaal van 71,750%.
  • Donderdag 11/08: Team Test voor Grade III en V – Barbara, Michèle en Kevin

Michèle George pakt eerste Belgische goud op het WK in Herning

  • Vrijdag 12/08: Individual Test (voorheen Team Test) voor Grade IV, II en I - Met een score van 72,878% lanceerde Manon België zeer goed in de teamcompetitie.
  • Zaterdag 13/08: Individual Test voor Grade III en V – Barbara, Michèle en Kevin

België heeft zijn eerste ticket beet voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024

  • Zondag 14/08: Freestyle Test voor Grade I, II, III, IV en V - TBD

Michèle George en Best of 8 beste van de wereld

Meer informatie is terug te vinden op de officiële website van de competitie.

*Voorheen Individual Test

**Voorheen Team Test