G-paardrijden

Paardrijden stond voor het eerst op het programma van de Paralympische Spelen van Atlanta in 1996, met dressuurwedstrijden. De atleten werken een opgelegd parcours en een vrij parcours af.

Bij het opgelegde parcours (Individual Test) werken de ruiters, zoals de naam aangeeft, een reeks opgelegde figuren af. Het vrije parcours op muziek (Freestyle Test) is artistieker. Er is ook een teamproef (Team Test), die bestaat uit een opgelegd parcours dat wordt afgelegd door 3 of 4 atleten (afhankelijk van het aantal gekwalificeerde ruiters), waarvan minstens één van graad I, II of III. Als het team 4 ruiters telt, zoals voor ons land het geval is in Rio, worden enkel de drie beste resultaten in aanmerking genomen.

De jury beoordeelt de coördinatie, de harmonie en de precisie van de bewegingen, evenals de relatie tussen het paard en de ruiter. In para-equestrian worden zowel de ruiter als het paard uitgeroepen worden tot paralympische medaillewinnaars.

Op de Paralympische Spelen

De kwaliteit van de Belgische para-dressuur geniet erkenning op het hoogste niveau. Michèle George behaalde een gouden en zilveren medaille op de Paralympische Spelen van Rio in 2016 en is ook de huidige Wereldkampioene in Graad V. Het Team behaalde in Rio een mooie vijfde plaats.

Michèle George heeft positieve herinneringen aan de Paralympische Spelen van Tokio 2020. Ze won er voor de tweede keer twee gouden medailles. Ook Manon Claeys bracht twee bronzen medailles mee naar huis.

Classificatie

De vaardigheden om de gang van het paard te sturen en de verschillende ritten technisch uit te voeren, rechtvaardigen een classificatiesysteem in 4 (5) categorieën of ‘graden’:

  • Graad I en II: zeer ernstige beperking op het vlak van het evenwicht van de romp, zeer beperkte motoriek van de armen en de benen
  • Graad III: aanzienlijke motorische beperking op het vlak van het evenwicht van de romp, ernstige unilaterale beperking
  • Graad IV: hemiplegie, matige beperking aan de twee armen en benen of ernstige beperking aan de armen, blindheid
  • Graad V: beperking aan één of twee ledematen, visuele beperking.

 
Bovenop het basismateriaal (helm en stijgbeugel) zijn hulpmiddelen toegelaten tijdens de proeven: aangepast zadel, teugels met handgrepen, aangepaste halster, geluidshulpmiddelen, … De zeer persoonlijke uitrusting wordt afgestemd op de behoeften van elke ruiter, maar moet goedgekeurd worden door de internationale federatie.

Internationale federatie

Op internationaal vlak coördineert de Fédération Equestre Internationale (FEI) het paardrijden. Het is tevens de FEI die de reglementen opstelt in overeenstemming met het IPC (International Paralympic Committee), waarvan de FEI lid is. De afgelegde proeven moeten vaak voldoen aan dezelfde vereisten als bij het reguliere dressuur.

Liga's

Wilt u meer weten over het paardrijden in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.