DAG 2 in Tokyo 2020

Gepost op 26 Aug. 2021

We volgden onze Belgen op dag twee op de voet met deze live feed. De medailleteller staat op drie voor Paralympic Team Belgium. Het hoogtepunt van de dag kwam helemaal op het einde: Michèle George is paralympisch kampioen para-dressuur (individuele proef). Manon Claeys pakte even daarvoor het brons in haar klasse (Grade IV). De tandem Hoet-Monsieur opende in de nacht de medaillespiegel met brons in de kilometer tijdrit. En tot slot: morgen kunnen onze tafeltennissers zich verzekeren van een medaille. Herbeleef het hieronder. 

18:23 - Reactie Manon Claeys: “Het was spannend. Ik besef het nog niet echt. Ik ben super tevreden. Er kwamen nog een aantal kleppers na mij, dus ik was er niet gerust in. Maar de wedstrijd moet nog altijd gereden worden en we zijn met levende dieren bezig. Ik ben heel blij dat er niemand meer beter deed. Ik had het niet verwacht. Ik wil wel zeggen dat mijn team rondom mij en mijn familie super belangrijk zijn. Dit is het werk van veel mensen.”

17:43 - De podiumceremonies zitter erop. Michèle George: "Ik heb van elke seconde genoten vandaag, het was echt geweldig. De merrie kwam als een prinses op de baan en smeekte om bewonderd te worden. Er werden veel verwachtingen voor mij gecreëerd, maar dat stoorde mij niet. Het dwong mij om het beste van mezelf te geven. Mijn paard was een beetje gespannen tijdens de warming-up, op de baan hebben we risico’s genomen, maar het heeft zijn vruchten afgeworpen en ik ben enorm trots. Ik behaal als vlaggendrager de eerste gouden medaille voor België in Tokio."

16:17 - Michèle George heeft de gouden medaille behaald op de individuele proef (Grade V) op de Paralympische Spelen in Tokyo. Met haar paard Best of 8 realiseerde ze een superscore: 76.524%. Ze eindigde voor de Britse Sophie Wells (74.405%) en de Nederlander Frank Hosmar (73.405%). Het is al de vijfde paralympische medaille van Michèle George na eerdere successen in Londen 2012 en Rio 2016. We sluiten de dag zo af in Tokyo met een derde medaille voor Paralympic Team Belgium. Met een score van 69.357% heeft Kevin Van Ham zich trouwens naar een knappe zevende plaats geknokt in dezelfde wedstrijd.  

14:21 - Michèle George staat momenteel op kop in Grade V. Straks is het de beurt aan Kevin Van Ham. Halen we een derde medaille binnen? 

13:51 - Bronzen medaille voor Manon Claeys (Grade IV)! Claeys heeft op knappe wijze een bronzen medaille behaald in de individuele proef van de para-dressuur, met een score van 72.853%. De Nederlandse Sanne Voets (76.858%) pakte het goud, het zilver was voor de Braziliaanse Rodolpho Riskalla (74.659%). Het is de tweede (bronzen) medaille voor Paralympic Team Belgium vandaag, nadat Griet Hoet en Anneleen Monsieur vannacht al brons behaalden op de kilometer tijdrit in het baanwielrennen. Binnen enkele minuten is het de beurt aan Michèle George (13u58) en Kevin Van Ham (15u29) om de piste te betreden en te mikken op een medaille in Grade V. 

11:40 - Bart Brands heeft zijn tweede poulewedstrijd ook verloren tegen de Brit Jack Hunter Spivey (3-1). Hij is uitgeschakeld.

9:26 - Ewoud Vromant werd gediskwalificeerd op de 3 kilometer individuele achtervolging. De UCI besliste dat Ewoud zijn zadel op de verkeerde manier gebruikte. We voelen erg mee met onze renner. Ewoud is teleurgesteld, maar blijft er al bij al rustig onder: "Hier heb ik jaren naartoe gewerkt. Het is jammer, maar ik ga mijn nu proberen focussen op mijn tijdrit van volgende week. Misschien kan ik met wat revanchegevoelens daar wel scoren."

9:00 - Regerend kampioen Florian Van Acker heeft moeten zwoegen, maar heeft zich toch knap kunnen plaatsen voor de kwartfinales in het tafeltennis. In een 5-setter van 49 minuten veroverde Florian de scalp van de Japanse nummer 7 van de wereld, Takeshi Takemori. Het werd 7/11-11/9-11/9-10/12-11/5. Florian: "We hebben een strategie uitgewerkt om de moeilijke omstandigheden het hoofd te bieden. Deze overwinning geeft mij vertrouwen."

6:15 - In de klasse MC3 reed Diederick Schelfhout naar een vijfde plaats. Hij was erg teleurgesteld na zijn wedstrijd. "Ik had geen goede dag vandaag, ik kan het niet verklaren. Ik ben ontgoocheld, want had ik sterk naartoe gewerkt. Gelukkig komen er nog kansen."

5:15 - Tweede medaille is binnen maar welke kleur het wordt, dat weten we straks pas. Ewoud Vromant knalde op de 3 kilometer individuele achtervolging naar een impressionant wereldrecord: 3:30.290! Om 8u34 Belgische tijd rijdt hij de finale voor het goud tegen zijn grote concurrent, de Fransman Alexandre Leaute. Zowel Leaute, als de Australiër Hicks, als de Japanner Shota verbraken het vorig wereldrecord van Vromant (3:36.322) in hun wedstrijd. Maar toen kwam de sterke beer uit Herzele en die overwon. Ewoud was ongeveer anderhalve seconde sneller dan de Fransman Leaute. Kan hij straks het goud binnenhalen voor België en zijn grote droom waarmaken? De wedstrijd is live te volgen op televisie: stem af op Eén!

3:58 - De eerste medaille voor Paralympic Team Belgium is binnen! Griet Hoet en Anneleen Monsieur (pilote) rijden naar een bronzen medaille op de kilometer tijdrit met een stevige PR: 1:07.934, bijna een seconde onder hun vorige besttijd. Wat een spanning in Izu Velodrome was dat! De drie Britse duo's reden supersterk en bezetten aanvankelijk de top drie, maar toen moesten de lage landen nog komen. De tandem Hoet-Monsieur reed de tweede tijd en verzekerde zich zo van de medailles. De Belgische hoek op het middenplein ging uit zijn dak. Het laatste duo uit Nederland met Larissa Klaassen en Imke Brommer (pilote) vloog op de Japanse piste nog naar goud, in een Paralympisch record: 1:05.291. De Britten Aileen McGlynn Obe en Helen Scott (pilote) pakten zilver (1:06.743).
Na de wedstrijd reageerden Griet en Anneleen in de eerste plaats opgelucht: "We zijn blij dat we met een medaille kunnen openen", zegt Griet. "Onze specialiteit is de 3 kilometer individuele achtervolging op zaterdag en die kunnen we nu met een goed gevoel en minder druk aanvatten." De dames zijn ook echte teamplayers. Straks supporteren ze keihard voor Ewoud Vromant (MC2) en Diederick Schelfhout (MC3) op de individuele achtervolging. "We gaan duimen voor hen en hopen op het beste. Iedereen heeft hard gewerkt en is super gefocust. We gunnen het hen zo hard."

3:31 - In de eerste reeks van de 100m (SB9) heeft de jonge Tatyana Lebrun (16 jaar) haar verhoopte resultaat op deze Spelen niet kunnen waarmaken. In een tijd van 1:27.96 werd ze 6e in haar reeks en zwom ze de 11e tijd neer, waardoor ze uitgeschakeld is. Tatyana Lebrun : “Mijn wedstrijd was niet goed. De start ging vlot, maar na 25m voelde ik me plots fysiek en mentaal niet meer goed. Wellicht was ik toch vermoeid en speelde het feit dat ik zo ver van huis ben. Ik blijf ver boven mijn beste tijd (1:20.82). Ik ben dus teleurgesteld over mijn wedstrijd maar ik ga proberen het positieve te onthouden van deze eerste ervaring. Het is prachtig dat ik heb kunnen zwemmen in dit geweldige olympische zwembad en ik hoop dat het volgende keer beter zal gaan.”

2:50 - Om 2uur kwam in de Mukahari Messe ook het nationale herenteam goalbal voor het eerst in actie. De ‘Belgian Bulls’, zesde op de wereldranking, haalden in hun openingswedstrijd stevig uit tegen nummer drie van de wereld China. Ze wonnen vlot met 10-3. Grote man was Klison Mapreni: hij scoorde maar liefst 8 keer. De Bulls kwamen snel 2-0 voor en liepen nog voor de rust uit tot 4-1. Ook na rust werd de kloof snel uitgediept tot 6-1, waarna de Belgen de wedstrijd vlot uitspeelden. Morgen, om 2u Belgische tijd, staat met Turkije opnieuw een stevige tegenstander op het programma. Johan De Rick (head coach)"Het is een sterke start van het tornooi tegen een moeilijke tegenstander. Dat geeft enorm veel vertrouwen voor de volgende wedstrijden."

2:00 - Dag twee van de Paralympische Spelen in Tokyo werd opnieuw afgetrapt door tafeltennisser Laurens Devos. Na zijn vlotte 3-0 overwinning in de openingswedstrijd, had hij vandaag 19 minuten nodig om een tweede 3-0 op een rij te boeken. De Spanjaard Juan Perez Gonzalez, het nummer 8 van de wereld, kon onze landgenoot nooit in gevaar brengen. Het werd 11-5 / 11-5 / 11-8. Dankzij deze overwinning gaat Laurens als groepswinnaar door naar de kwartfinales.

1:00 - Deze atleten komen vandaag in actie.