G-wielrennen (piste)

Het para-cycling, een zeer populaire discipline in ons land, deed zijn intrede op de Paralympische Spelen van Seoel in 1988, met wegwedstrijden. Het was wachten tot de Spelen van Atlanta in 1996 voor baanwedstrijden.

Paralympisch wielrennen omvat twee disciplines, wegwielrennen en baanwielrennen, en zeven specialiteiten.

  • Wegwedstrijden: rit in lijn (wegrit), individuele tijdrit en ploegentijdrit (handbike team relay)
  • Baanwedstrijden: sprint met tweeën of met ploegen, individuele tijdrit en individuele achtervolging

Classificatie

Wielrennen is een sport die beoefend kan worden door alle sporters met een fysieke of visuele beperking: amputatie, hemiplegie, paraplegie, slechtziend, … Daardoor bestaan er 4 types van aangepaste fietsen en bijgevolg 4 competitieklassen, onderverdeeld in verschillende categorieën (vertegenwoordigd door een cijfer - hoe lager het cijfer, hoe groter het functionele verlies):

  • Handbike (H) met 5 subcategorieën (H1, H2, H3, H4, H5)
  • Tandems (B)
  • Tricycles (T) met 2 subcategorieën (T1-T2)
  • Fiets met aanpassingen (C) naargelang van de beperking, met 5 subcategorieën (C1, C2, C3, C4, C5).

 

Bij wedstrijden in peloton wordt aan elke categorie een helmkleur toegekend.

Met de toestemming van de UCI mogen de fietsen specifiek aangepast worden voor elke atleet met kunstmatige handgrepen, dijsteun, veiligheidsharnas, … De regels voor het gebruik van het materiaal hebben tot doel de veiligheid van de renners en de gelijke kansen te verzekeren.

Internationale federatie

In 2007 werd een akkoord rond de overdracht van de coördinatie gesloten tussen het IPC (International Paralympic Committee) en de UCI (Union Cycliste Internationale). Sindsdien coördineert de UCI officieel het g-wielrennen.

Liga's

Wilt u meer weten over het wielrennen in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.