Goalbal

Goalbal werd in 1946 bedacht door de Oostenrijker Hanz Lorenzen en de Duitser Sepp Reindle om bij te dragen aan de revalidatie van de veteranen die blind werden tijdens Wereldoorlog II. Het was een demonstratiesport op de Spelen van Toronto in 1976, en werd een officiële sport op de Paralympische Spelen van Seoel in 1988. Deze paralympische discipline heeft geen olympisch equivalent.

Goalbal is een balsport die uitsluitend wordt beoefend door personen met een visuele beperking. Het is de bedoeling doelpunten te scoren door de bal in het kamp van de tegenstander te rollen (werpen over de grond), terwijl de verdedigers van de tegenpartij de bal proberen tegen te houden met hun lichaam.

Twee gemengde teams van drie spelers nemen het tegen elkaar op. Ze spelen op een veld van 18 x 9m met tastbare markeringen om de verschillende zones af te bakenen. De bal weegt 1,250 kg en bevat belletjes, waardoor de spelers de bal kunnen lokaliseren. De goals strekken zich uit over de hele breedte van het veld aan weerskanten.

Elke wedstrijd bestaat uit twee helften van twaalf minuten, met een pauze van drie minuten tussen de twee. Het team dat het meeste doelpunten scoort, wint.

Het is cruciaal dat het publiek stil blijft tijdens de spelfasen, zodat de spelers kunnen horen, zich kunnen concentreren en kunnen reageren.

Classificatie

Op het circuit worden de atleten onderverdeeld in drie categorieën, gaande van B1 (blind) tot B2 en B3 (slechtziend). Om de rechtvaardigheid te verzekeren, dragen de spelers een ondoorzichtig oogmasker zodra ze het veld betreden.

Internationale federatie

Op internationaal vlak wordt het goalbal gecoördineerd door de IBSA (International Blind Sports Federation) lid van het IPC (International Paralympic Committee).

Liga's

Wilt u meer weten over het goalbal in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.