WK goalbal: Bulls uitgeschakeld na een 5e plaats in de groepsfase

Gepost op 15 Dec. 2022

De Belgian Bulls, de nationale mannenploeg goalbal, zijn naar het wereldkampioenschap in Porto (Portugal) getrokken met als vooropgestelde doelstelling om door de groepsfase te geraken. Met een 5e plaats in hun groep zit helaas hun tornooi erop voor de kwartfinales. Echter hebben de Bulls lessen getrokken en ervaring opgedaan.

 

Het wereldkampioenschap goalbal bracht de beste 16 mannen- en vrouwenteams ter wereld bijeen in het Matosinhos Sports and Congress Center, ten noorden van Porto. Verdeeld in twee poules van acht teams gingen de beste vier van elke poule door naar de kwartfinales.

De Belgian Bulls lieten in de groepsfase 2 overwinningen, 2 gelijke spelen en 3 nederlagen optekenen. Ze stranden op een 5e plaats en zijn zo uitgeschakeld op het WK.

"Het klopt dat we ons doel, doorstoten naar de kwartfinales, niet hebben behaald, dus ik ben nog steeds een beetje teleurgesteld", gaf Bulls’ coach Johan De Rick toe na de laatste wedstrijd. "Het doel was ambitieus en we wisten dat het moeilijk zou worden, dat we één van de vier grote landen in onze groep (Brazilië, Duitsland, Japan of Turkije) zouden moeten verslaan. We hebben er alles aan gedaan en ons eindresultaat op dit toernooi komt overeen met onze huidige plaats op de wereldranglijst," vervolgde hij. De Belgian Bulls, 12e van de wereld, eindigden op de tiende plaats in het toernooi.

Ondanks de teleurstelling was ploegkapitein Klison Mapreni toch positief, omdat het wereldkampioenschap ook een gelegenheid was om speeltijd te geven aan twee jonge spelers wiens eerste grote toernooi het was. "Behalve Tom (Vanhove) en ikzelf, hebben de andere spelers nog niet veel of helemaal geen grote wedstrijden gespeeld, dus de tegenstanders profiteerden daarvan. Maar ik ben blij dat ze in sommige wedstrijden wat speeltijd hebben gekregen en dat sommigen van hen nog steeds heel snel progressie boeken," sprak hij hoopvol. Voor het team, dat aan een nieuwe cyclus begint, is elke minuut op het veld een leerervaring en het lijdt geen twijfel dat de Bulls op deze nieuw ervaring verder kunnen bouwen.

Eens terug in België kunnen we erop rekenen dat de spelers snel weer aan de slag gaan, want in 2023 zijn er twee heel belangrijke data voor onze nationale ploeg: de IBSA World Games (18 tot 27 augustus) en het Europees kampioenschap, later in het jaar. Beide tornooien zijn twee gelegenheden waarbij tickets voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs op het spel staan.

Bekijk hier alle resultaten van de Belgen op het wereldkampioenschap goalbal 2022.