De Paralympische beweging in België

Het Belgian Paralympic Committee heeft twee leden, een Vlaamse en Franstalige liga : G-sport Vlaanderen en de Ligue Handisport Francophone asbl. Samen vormen ze de Paralympische Beweging in ons land.

De Paralympische beweging volgt de topatleten en de beloftevolle jongeren op. Daarnaast wil de Beweging de samenleving informeren over de sportmogelijkheden en wil ze sporters met een handicap de kans geven op een kwaliteitsvolle manier sport te beoefenen. De liga’s richten zich naar alle handicapgroepen, sporters met een fysieke, visuele, auditieve of verstandelijke handicap, en op alle niveaus: van recreatiesport tot en met topsport en alles wat daar tussen zit.

 De beweging werkt al jaren aan een positieve beeldvorming met de klemtoon op het sportieve prestaties. Nog altijd kijken te veel mensen eerst naar de handicap en dan pas naar de sporter. Ofwel: men kijkt nog te vaak eerst naar de beperking en dan pas naar de mogelijkheden.

In samenwerking met het BOIC nemen Belgische atleten, aangesloten bij en klaargestoomd door de liga’s, via het Belgian Paralympic Committee deel aan wereld- en Europese kampioenschappen en om de vier jaar aan de Paralympische Spelen, enige topsportequivalent van de Olympische Spelen voor sporters met een fysieke, visuele of verstandelijke handicap.