De organisatie van de Olympische en Paralympische Zomerspelen van 2020 werd toevertrouwd aan de stad Tokio tijdens de 125ste sessie van het Internationaal Paralympisch Comité, dat op 7 september 2013 in Buenos Aires doorging.

De 16de Paralympische Zomerspelen zullen plaatsvinden in Tokio van 24 augustus tot 5 september 2021*.

Paralympische Spelen van Tokyo 2020  werden uitgesteld, naar aanleiding van de wereldwijde uitbraak van COVID-19.

Programma

Niet minder dan 22 Paralympische sporten (23 als men het baan- en wegwielrennen als twee aparte sporten beschouwt) staan op het programma (ontdek ze hier). In vergelijking met de Paralympische Spelen van Rio 2016 verdwijnen het 7-a-side football en zeilen, doen badminton en taekwondo zijn intrede.

 

De Spelen van de toekomst

De organisatoren van de Spelen beloven het beste van zichzelf te zullen geven (“het beste van zichzelf geven” is trouwens één van de drie fundamentele principes van hun actieplan) om van deze Spelen een groot succes te maken. Ze verzekeren dat enkel ’s werelds beste technologieën op de competitiesites zullen worden gebruikt. De eerlijke Japanse gastvrijheid (omotenashi) zou de talrijke bezoekers, die vanuit de hele wereld in Japan zullen samenkomen, moeten bekoren. “Eenheid in verscheidenheid”, of de aanvaarding van ieder individu, ongeacht zijn of haar afkomst, ras, geslacht, huidskleur, seksuele geaardheid, religie, taal of capaciteiten, staat eveneens centraal in het plan van Tokio 2020.

Legacy

Het succes van dit enorm sportevent is niet de enige doelstelling van het organisatiecomité van Tokio 2020. De organisatoren streven er ook naar een positieve erfenis na te laten voor de stad Tokio en voor Japan, en dit op talrijke vlakken. Voortbouwend op hun ervaring met de organisatie van de Olympische Spelen in 1964, willen de Japanners met deze Spelen “wereldwijd belangrijke veranderingen teweegbrengen en de toekomstige generaties een gunstige erfenis nalaten”.