De sportclusters

De wedstrijden op het programma van de Paralympische Spelen vinden plaats op verschillende locaties. In Tokio zelf zijn de venues opgesplitst in twee zones: de Heritage Zone en de Tokyo Bay Zone. De wielerwedstrijden gaan door buiten Tokio, in Izu (baanwielrennen) en nabij de berg Fuji (wegwielrennen).

Heritage Zone

Deze zone in hartje Tokio dankt zijn naam aan het feit dat de aanwezige sportinfrastructuur dateert van de Spelen van 1964. Hierbinnen bevindt zich het Olympisch/Paralympisch stadion, waar de openings- en sluitingsceremonie en het atletiek zullen plaatsvinden. Men kan er ook terecht voor het paardrijden (Equestrian Park), het tennis (Tokio Metropolitan Gymnasium), enz.

 

Tokyo Bay Zone

De zone rond de baai van Tokio zal eveneens een belangrijke rol spelen. In het Paralympisch dorp zullen duizenden atleten en hun staf onderdak vinden. Men vindt er ook talrijke faciliteiten, met o.a. het Ariake Tennis Park waar de competities rolstoeltennis worden gehouden, het Ariake Gymnastic Centre voor de boccia-wedstrijden en de Makuhari Messe waar ons herenteam goalbal in actie zal komen.

 

Wielrennen

De weg- en baanrenners zullen ver buiten Tokio om de medailles strijden.

De tijdrit en de wegwedstrijd starten en eindigen allebei op het mythische circuit “Fuji Speedway”, op 100 km ten westen van Tokio. De parcours slingeren door prachtige landschappen en langs adembenemende uitzichten op de berg Fuji.

Tijdens de Spelen van 2020 zullen de baanrenners hun wedstrijden afwerken in de velodroom van Izu, een stadje op zo’n 120 km ten zuidwesten van Tokio.