De Paralympische Spelen van Paris 2024 zullen plaatsvinden van 28 augustus tot 8 september 2024. Ondertussen zijn we reeds toe aan de XVIIe zomerparalympiade. De Franse hoofdstad mocht de Olympische Spelen reeds ontvangen in de zomer van 1924, exact 100 jaar geleden.

Programma

Het sportprogramma zal gelijkaardig zijn aan dat van Tokyo 2020. Enkel rolstoelbasketbal dient nog te worden bevestigd, maar para-badminton en para-taekwondo, die in 2020 hun intrede maakten, blijven op het programma staan in Parijs.

Lees meer

Embleem

Voor de allereerste keer zullen de Olympische en Paralympische Spelen hetzelfde logo delen. De boodschap die Parijs hiermee wil uitdragen is duidelijk: Sport verandert levens, ongeacht of men sport met of zonder beperking.

Het logo van Paris 2024 stelt een gezicht voor, dat de vastberadenheid van het organisatiecomité symboliseert: Spelen organiseren voor de mensen en met de mensen.

Er zijn 3 pijlers:

  • Een gouden medaille is het synoniem voor de ultieme beloning voor elke atleet die deelneemt aan de Spelen en zichzelf weet te overstijgen.
  • De vlam, een essentieel kenmerk van de Olympische en Paralympische beweging, is de vertegenwoordiging van een heel specifieke en unieke energie en de aandrijving en aanmoediging gedurende de hele Spelen.
  • Marianne, een belangrijke figuur uit de Franse geschiedenis, symboliseert de waarden die dit land deelt met het Olympisme en het Paralympisme: humanisme, broederschap, vrijgevigheid en delen.

Slogan

“Games Wide Open”

De slogan van de Spelen van Parijs 2024 vat de teneur van het project goed samen: openheid creëren. Parijs wil de emoties, verbonden aan de Spelen, delen met iedereen door de meest duurzame, inclusieve, gelijke en spectaculaire Spelen ooit te organiseren.

Mascotte

Geïnspireerd op de frygische muts, zeer typerend voor de Franse geschiedenis, zijn de « Phryges » identiek voor de twee Bewegingen, op één detail na, want de Paralympische mascotte draagt een blade aan het rechterbeen.

Het Organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 zorgt opnieuw voor een kentering in de geschiedenis van beide Bewegingen. De twee ambassadrices van De Spelen in Parijs verschijnen namelijk samen en zijn daarenboven identiek, of toch bijna. De « Phryges », geïnspireerd op de frygische muts, symbool van de vrijheid, vertegenwoordigen de Franse identiteit, waarden en ziel.

Met hun sportschoenen aan, zijn de Olympische en Paralympische « Phryges » de leiders van het volk met een duidelijke missie: Het voortouw nemen in een nieuwe revolutie middels sport. Dit om de wereld in beweging te krijgen in aanloop naar de Spelen maar eveneens erna.

Door voor een zichtbare beperking te kiezen bij de Paralympische mascotte, wil Parijs 2024 personen met een beperking in de schijnwerpers plaatsen en de waarden van inclusie uitdragen die de Paralympische Spelen en sport in het algemeen uitdragen.