Tandem Hoet-Monsieur sluit internationale carrière af met tweede wereldtitel, brons voor Vromant in omnium

Gepost op 23 Oct. 2022

Met glans hebben Griet Hoet (slechtziend) en Anneleen Monsieur afscheid genomen van hun internationale topsportcarrière: op de slotdag van het WK G-baanwielrennen in St-Quentin-en-Yvelines (Frankrijk) behaalden ze een tweede wereldtitel. Ze wonnen in de sprint. Ewoud Vromant reed brons in de omnium dankzij een vijfde plaats in de scratch op deze slotdag.

In de kwalificaties reden de Belgische dames de derde tijd met een chrono van 11”430. Dat leverde hen een kwartfinale op tegen de dames uit de Verenigde Staten. In een ‘best of 3’ hadden Griet en Anneleen maar twee races nodig om zich te verzekeren van de halve finales. Daarin kwamen ze uit tegen de Britse tandem Unwin-Holl. De dames klopten de Britten in de eerste twee races en stootten zo door naar een finale voor goud tegen Australië. De tegenstanders waren sterker in de eerste van drie heats, maar daarna toonden de Belgen hun bloedvorm en wonnen ze race twee en drie.

“Podium ja, maar een tweede wereldtitel, dat had ik niet verwacht”, zegt Griet Hoet, na winst in de sprint. Haar pilote Anneleen Monsieur beschrijft de finale tegen de Australiërs: “We herpakten ons in de tweede race. In de derde wedstrijd kwamen de Australiërs er nog onder, maar we hebben daarna gewoon nog alles gegeven.”

De dames hangen na dit WK hun fiets aan de haak. “Ik ben diegene die wil stoppen”, zegt Griet. “Ik ben 44 jaar en vrees dat we niet meer voldoende marge hebben om nog te concurreren. Je hele leven draait rond wielrennen. Ik ben superblij dat we op een hoogtepunt stoppen. Het is krachtig van ons om ermee op te houden op ons hoogtepunt.”

Ewoud Vromant reed in de scratch naar een vijfde plaats. Daarmee klom hij naar plaats drie in de omnium. De Herzelenaar sluit zo het WK toch met een medaille af. “Het WK liep niet helemaal zoals gepland, ik was deze week niet goed genoeg om mijn titel op de individuele achtervolging te verlengen. Dat was mijn doel, maar misschien was ik net niet fris genoeg. Ik was wel in vorm en heb er in de voorbereiding alles voor gedaan, dat bewijst het brons in de omnium.”

Op de slotdag kwam ook de herentandem Milan Thomas – Jonas Goeman in actie in de sprint. Met een zevende tijd gingen ze naar de kwartfinales, maar daarin was de Britse tandem Ball-Lloyd te sterk. In de strijd om plaats zeven trokken ze aan het langste eind.

In de mixed team sprint reed de Belgische formatie met Ewoud Vromant (C2, starter), Louis Clincke (C4, tweede) en Niels Verschaeren (C5, slotrijder) naar een negende plaats.

Paralympic Team Belgium keert huiswaarts van dit wereldkampioenschap met twee wereldtitels voor de tandemdames en een bronzen medaille voor Ewoud Vromant.

Raadpleeg hier de resultaten of herbekijk de race van de Belgen op het WK G-baanwielrennen.