Michèle George is Paralympiër van het jaar 2022

Gepost op 09 Jan. 2023

Tijdens het Sportgala, op vrijdag 6 januari, werden de laureaten van de sportprijzen van Sportspress bekend gemaakt. Michèle George (para-dressuur) werd verkozen tot Paralympiër van het jaar, en dit voor de tweede keer in haar carrière, voor Ewoud Vromant en Laurens Devos.

Het Sportgala dat wordt georganiseerd op initiatief van Sportspress, de vereniging die de Belgische sportjournalisten vertegenwoordigd, beloont elk jaar de Belgische sporters die zich de afgelopen 12 maanden hebben weten te onderscheiden. De vertegenwoordigers van de sportpers en -media kiezen de winnaars uit een aan hen voorgelegde selectie.

Enkele dagen voorafgaand de ceremonie worden de drie finalisten per categorie bekend gemaakt, waarna de effectieve winnaar wordt gelauwerd tijdens het evenement zelf. Dit jaar werd er gekozen voor de volgende drie Paralympiërs als finalist, allen goed voor goud op het wereldtoneel: Laurens Devos (tafeltennis), Ewoud Vromant (wielrennen) en Michèle George (dressuur).

Ondanks een heel spannende strijd tussen de 3 kampioenen, werd Michèle George de uiteindelijk winnares van de trofee met 469 punten, voor de tweede keer in haar carrière (2014), waarmee ze Peter Genyn (atletiek) opvolgt. Ewoud Vromant werd tweede (435 punten), terwijl Laurens Devos beslag heeft gelegd op de derde plaats (433 punten).

De ruitster van de Ligue Handisport Francophone won twee wereldtitels op het WK para-dressuur 2022 in Herning (Denemarken) en stond mee aan de basis van het eerste ticket voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024.

« Ik wens eerst en vooral alle personen te bedanken die ons ondersteunen, dit is fantastisch », reageerde Michèle George aan de micro van de twee presentatoren tijdens de ceremonie. « Aan de top komen is fantastisch en leuk, maar aan de top blijven is des te moeilijker. Ik geloof ook voor de komende jaren in heel mooie dingen. Ik wil aan iedereen deze boodschap meegeven: je moet erin geloven, er zijn moeilijke momenten, maar de sport is het beste medicijn. Je moet in je dromen geloven en altijd positief blijven ».

Nafi Thiam en Remco Evenepoel kroonden zich tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar, terwijl de Belgian Tornados verkozen werden tot Ploeg van het Jaar. Roger Lespagnard werd op zijn beurt Coach van het Jaar en Cian Uijtdebroeks sluit het rijtje af als Belofte van het Jaar.