Griet Hoet en Anneleen Monsieur zijn wereldkampioen op de kilometer tijdrit

Gepost op 22 Oct. 2022

Op het wereldkampioenschap G-baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines nemen Griet Hoet en haar piloot Anneleen Monsieur (klasse B) deel aan hun laatste internationale competitie. In de kilometer tijdrit werden ze wereldkampioen met een tijd van 1:07.410. Met een halve seconde voorsprong op de eerste achtervolgers haalden ze zo hun allereerste regenboogtrui binnen, nadat ze al vele malen met zilver of brons huiswaarts keerden.

Na de kwalificaties mochten vijf van de zeven Belgische atleten zich opmaken voor de finales die vanaf de late namiddag gereden werden. De damestandem kwam als eerste in actie. Griet Hoet en Anneleen Monsieur vertrokken met de vierde tijd uit de kwalificaties en moesten dus beter doen als ze wouden wedijveren met hun grootste concurrenten uit Groot-Brittannië en Australië. En dat deden ze: Hoet en Monsieur knalden naar de wereldtitel met een toptijd!

“Ik besef het nog niet 100% en zal het pas beseffen als ik die regenboogtrui aantrek tijdens de podiumceremonie”, zegt Griet Hoet meteen na de wedstrijd. “Na onze bronzen medaille in Tokyo beseften we dat we onze focus van de individuele achtervolging moesten verleggen naar de kilometer, en we hebben daar goed aan gedaan. We draaien al lang mee en doen altijd mee voor de medailles, maar nu was kiezen belangrijk.”

“Ik had nooit verwacht dat dit nog zou lukken. Onze trainer zei dat dit een unieke kans was om wereldkampioen te worden en ik heb tijdens de wedstrijd enkel daaraan gedacht. Het is fantastisch om onze carrière zo af te sluiten. Ik kan niet gelukkiger zijn dan nu”, vervolledigde Anneleen Monsieur, om vervolgens met de Belgische ploeg te vieren.

Ewoud Vromant moest in de individuele achtervolging als volgende aan de bak in zijn finale voor het brons tegen de Brit Taylor. Met een chrono van 3:39.138 werd hij vierde. De wereldtitel ging naar de Fransman Alexandre Léauté.

Niels Verschaeren moest in de finale van de kilometer (C5) vrede nemen met een knappe vierde plaats, zijn beste resultaat ooit! Diederick Schelfhout (C3) werd ook vijfde in zijn kilometer (1 :09.658) en debutant Jarno Thierens (C4) knalde naar de zesde plaats (1:09.165) in de klasse C4.

Eerder op de dag reed de herentandem Milan Thomas – Jonas Goeman naar een vijfde plaats in de individuele achtervolging. Enkel de eerste vier gingen door naar de finales. Louis Clincke (C5) werd vijftiende in de kilometer.

Zondag is de laatste dag van het WK.

Raadpleeg het programma en de resultaten op de website van de organisatie, en het programma van de Belgen op deze pagina