Dag 6 - Twee nieuwe medailles in para-dressuur, uitschakeling in tennis

Gepost op 30 Aug. 2021

Op de zesde dag van de Paralympische Spelen in Tokyo hebben de para-dressuuramazones opnieuw hun kunsten getoond. In de Freestyle test pakten Michelle George en Manon Claeys respectievelijk goud en brons. Ook Barbara Minneci en Kevin Van Ham behaalden een mooie ereplaats. In rolstoeltennis verliep het ons land minder voortvarend: Jef Vandorpe en Joachim Gérard keren huiswaarts na verlies in het enkel -en dubbelspel. Francis Rombouts speelde zijn derde en laatste poulematch. Hij was al zeker van uitschakeling maar keert terug naar België met een mooie overwinning. 

16:00 - Joachim Gérard en Jef Vandorpe hebben niet kunnen verrassen in het dubbelspel rolstoeltennis. Ons Belgisch duo moest de duimen leggen voor de sterke Britten Hewett-Reid, de nummers één van de wereld in het dubbelspel en zilveren medaillewinnaars in Rio. Gérard en Vandorpe moeten zo de Paralympische Spelen verlaten, nadat ze eerder vandaag ook hun achtste finales in het enkelspel verloren.

12 :38 - Barbara Minnecci werd vierde in de Freestyle Test (Grade III) met een puntescore van 73.840%. "Ik ben erg blij met mijn prestatie. Ik had last van de hitte, maar Stuart heeft me goed geholpen. We hebben alles gegeven. Een medaille behalen was moeilijk. We hielden wel goed stand hier in Tokyo en ik ben daar heel fier om. Het waren geweldige Spelen, goed georganiseerd en ik ben in de wolken over mijn prestaties."

12:00 -  Michèle George heeft goud behaald! In de Freestyle Test was ze weer outstanding met Best of 8. Ze behaalde een score van 80.590%, alsjeblieft! “Wat kan ik zeggen? Ik ben sprakeloos. Ik kom naar hier met een jonge merrie en die laat de wereld zien waartoe ze in staat is, het is gewoon geweldig! Ik wist dat ze het kon, maar ik vond het eigenlijk een beetje te vroeg om het haar in dit soort omstandigheden te laten doen. Maar ze deed het! Het was een magische, historische avond. In Londen 2012 behaalde ik twee keer goud op mijn eerste Spelen met Rainman. Hier doe ik nu hetzelfde op mijn eerste Spelen met Best of 8. Ik denk dat hard werken zijn vruchten afwerpt en ik schat de toekomst rooskleurig in.”

11:25 - In de derde ronde van het enkelspel rolstoeltennis werd Jef Vandorpe met 0-2 (2-6/1-6) geklopt door de Argentijn Gustavo Fernandez. "Ik heb verloren maar mijn tegenstander was echt enorm sterk. Ik kan mezelf niets verwijten en speelde eigenlijk een goede wedstrijd. In de eerste set heb ik een kans laten liggen, maar voor de rest heb ik alles gegeven." Jef speelt straks nog de dubbel met Joachim.

10:16 - Manon Claeys heeft haar tweede bronzen medaille gepakt op deze Paralympische Spelen in Tokyo. In de Freestyle Test behaalde ze een score van 72.853%, waarmee ze enkel de Nederlandse Sanne Voets (76.585%) en de Braziliaanse Rodolpho Riskalla (74.659%) voor zich moest dulden. De amazone uit Maldegem was erg verrast. “Ik was ervan overtuigd dat ik vierde zou zijn. Dit had ik absoluut niet verwacht. Ik ben sprakeloos en dat gebeurt niet veel. Normaal ben ik een beetje kwebbel. Er sliepen misschien ook wat fouten in de laatste deelnemer zijn oefening. Mijn paard was ook wat vermoeid, maar dat kan dus ook anderen overkomen. Het is zot dat ik twee medailles behaal op mijn eerste Paralympische Spelen. Ik ga hard verder werken voor Parijs. Tegen dan zit ik met een luxeprobleem want dan heb ik drie paarden. Je weet namelijk nooit, het zijn beesten. Ze kunnen zich ook kwetsen en zo heb ik een joker achter de hand.”

07:00 – Bocciaspeler Francis Rombouts speelde zijn derde en laatste poulewedstrijd tegen de Brit Will Hipwell. Onze landgenoot won die match met 8-1, maar is toch uitgeschakeld en komt niet meer in actie in de kwartfinales in Tokyo. Enkel de groepswinnaars en de beste twee nummers twee stootten door naar de kwartfinales. Hij verlaat de Paralympische Spelen met opgeheven hoofd, na onder meer een fantastische wedstrijd tegen de nummer één van de wereld en topfavoriet voor goud, de Thai Saengampa.  Rombouts keek met alleen maar positieve gevoelens terug op de Spelen. "Het was een heel mooi avontuur hier in Tokio", legde hij uit. "Ik ben heel blij dat ik deze laatste poulewedstrijd heb kunnen winnen. Dat maakt me trots. Zo kan ik Japan op een mooie manier verlaten. Dit is een perfecte afsluiter. Ik heb hier een heel mooie tijd gehad. De poule overleven op deze Spelen was sowieso moeilijk. Dat wist ik vooraf. Het was voor mij al een droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen. Ik wil de Belgische paralympische beweging nog bedanken voor de ondersteuning hier in Tokio. Die was heel goed."

Vandaag nog op het programma :

  • Tennis : de derde rondes in het enkelspel en de kwartfinales in het dubbelspel met Jef Vandorpe en Joachim Gérard
  • Para-dressuur : de freestyle test
    • 9:40 : Manon Claeys (Grade IV)
    • 10:14 :  Kevin Van Ham (Grade V)
    • 11:10 :  Michèle George (Grade V)
    • 11:49 : Barbara Minneci (Grade III)

De Freestyle Grade V wordt live uitgezonden op Tipik-RTBF en Eén/Canvas of Sporza.be