DAG 5 - Topdag voor Belgische teams op de Paralympische Spelen

Gepost op 29 Aug. 2021

Wat een knappe prestaties van onze Belgische teams in Tokyo vandaag. De Belgian Bulls gaan naar de kwartfinales in goalbal. Ze verloren nipt tegen Oekraïne maar blijven een hoog niveau halen. In het dubbelspel rolstoeltennis plaatsten ook Joachim Gérard en Jef Vandorpe zich voor de kwartfinales en de Belgische para-dressuurploeg werd vijfde in de Team Test. Stonden ook op het programma: atletiek, boccia en zwemmen. Ontdek hieronder de resultaten en lees de reacties in onze live feed. 

14:00 - Joachim Gérard et Jef Vandorpe hebben hun tweede ronde gewonnen tegen de Brazilianen Gustavo Carneiro Silva en Daniel Rodriques. Joachim Gérard: 'Ik ben erg blij dat we vandaag opnieuw winnen. Dit is een belangrijke wedstrijd om ons opnieuw op gang te trekken. We maakten enkele fouten die we zullen moeten bijsturen voor de match van morgen. We moeten nog constanter spelen en ons tactisch plan bewaken. Morgen spelen we tegen de nummers één van de wereld: de Britten Hewett en Reid. We zullen aggresief moeten spelen. Maar alles kan. Het hangt af van ons spel en onze strijd tegen de vermoeidheid. We spelen beiden ook het enkelspel, maar dat zijn we gewoon. Intussen kunnen we de hitte ook goed verteren als we goed hydrateren. Ik heb vertrouwen in ons spelniveau."

14:00 - Francis Rombouts heeft in de Ariake Gymnasium de match van zijn leven gespeeld tegen de beste speler ter wereld, de Thai Worawut Saengampa. Rombouts opende wedstrijd met een 0-1 voorsprong na het eerste end. De Thai maakte daarna gelijk en kon in de derde set tot 2-1 uitlopen. Het bleef gelijk opgaan en Francis speelde de ballen perfect. Hij dwong met veel lef en precisie een tie-briek af, 2-2 na de reguliere vier ends. In de tie-break speelde de Thai een superbal. Francis kreeg het moeilijk en miste zijn ballen. De Thai won uiteindelijk met 3-2. Francis speelt morgen nog een wedstrijd, maar is zeker van de uitschakeling. "Dit was de beste wedstrijd van mijn leven", zegt hij nadien. "Ik mag hier erg trots op zijn. Ik sta hier op de Paralympische Spelen, dit is een droom die uitkomt." 
Saengampa is de topfavoriet voor het goud. Hij is wereldkampioen, Aziatisch kampioen en nummer één van de wereld.

13:30 - Met een totaal van 223.087 punten veroverde de Belgische para-dressuur ploeg een vijfde plaats in de Team Test. Barbara Minneci behaalde als eerste een score van 72.265% met haar paard Stuart (Grade III), Manon Claeys scoorde 72.236% met San Dior 2 (Grade IV) en Michèle George behaalde 77.047% met Best of 8 (Grade IV). Manon Claeys na de competitie: "Ik ben tevreden met mijn score en mijn prestatie. Die vijfde plaats bewijst dat ons team vooruitgang boekt en we zitten dicht bij het podium. We zijn hier toch op de Paralympische Spelen, het allerhoogste niveau. Dit biedt veel perspectief voor de toekomst en versterkt onze ambities als ploeg. Nu gaan we ons voorbereiden op de freestyle, waarvoor we allemaal gekwalificeerd zijn. Persoonlijk ga ik daar een volledig nieuw programma in afleggen, op nieuwe muziek. Ik hoop dat het goed uitpakt."

10:53 - Jef Vandorpe heeft ook zijn tweede poulewedstrijd in het enkelspel gewonnen. Hij won met 2-1 van de Australiër Ben Weekes, nummer 32 op de wereldranglijst. Jef maakte een achterstand goed. Hij sprak ons na zijn match: "Ik ben natuurlijk erg tevreden dat ik terugkwam in de wedstrijd. Eigenlijk was de eerste set niet slecht. Ik maakte enkele domme fouten, maar ik voelde me wel goed. Ik bleef kalm en ben terug in de wedstrijd gekomen. In set twee en drie begon ik beter te spelen, vooral mijn service ging vlot. Ik wou absoluut winnen. Intussen ben ik gewoon geworden aan de hitte. Mijn t-shirt was echt zeiknat. In de derde ronde kom ik uit tegen Gustavo Fernandez, nummer vier van de wereld (Jef is zelf nummer 16, nvdr). Ik ga mezelf geen druk opleggen voor die wedstrijd." Over één uur speelt Jef ook de dubbel, met Joachim Gérard aan zijn zijde. 

7:05 – De Belgian Bulls, onze nationale goalbalploeg bij de heren, speelden opnieuw een gesloten wedstrijd tegen Oekraïne. Beide landen verdedigden goed en aan de rust stond er een 2-2 score op het bord in de Makuhari Messe Hall C. Na de rust kwamen de Belgen al snel op 2-3 achterstand, waarna ze op een stevige Oekraïense muur botsten. Het werd uiteindelijk nog 2-4.

3:30 - De eerste Belgische atlete die op de Paralympische Spelen in Tokyo in actie kwam in het Olympic Stadium was Joyce Lefevre. De 33-jarige rolstoelsprintster uit Deurne stond aan de start van de 100 meter in de klasse T34. In 19.63 snelde ze naar de zevende plaats. Een tijd en plaats waar ze niet tevreden mee is (haar PR staat op 18.72). “Ik ben serieus teleurgesteld”, zegt Joyce in de Mixed zone. “Momenteel heb ik er geen verklaring voor, ik weet niet goed waar het mis ging en had andere verwachtingen voor deze wedstrijd.”

2:25 – Zwemmer Aymeric Parmentier heeft de reeksen van 100 meter schoolslag niet overleefd. Hij slaagde er niet in de finale te bereiken op de Paralympische Spelen in Tokio. De 29-jarige Waals-Brabander werd zesde in de tweede reeks in een tijd van 1:10.12. Zijn persoonlijk record bedraagt 1:08.79. Hij werd tiende in de ranking van beide reeksen. Enkel de top acht plaatst zich voor de finale, die later zondag om 17u21 (10u21 Belgische tijd) wordt gezwommen. De snelste tijd in de reeksen kwam van de Japanner Naohide Yamaguchi, in een tijd van 1:04.45.