DAG 3 in Tokyo 2020

Gepost op 27 Aug. 2021

Op de derde dag van de Paralympische Spelen in Tokyo zagen we heel wat goede, positieve prestaties van Paralympic Team Belgium. De twee tafeltennissers zijn zeker van de halve finale (en dus een medaille), Piotr en Jef maakten een goed paralymisch debuut, Barbara en Diederick zijn terecht tevreden over hun resultaat in respectievelijk de individuele test en de kilometer tijdrit, én de Belgian Bulls zijn aan het knallen in het goalbaltoernooi.

16:30 - Barbara Minneci is uiteindelijk zesde geworden in de individuele proef (Grade III) met een score van 70.853%. Een knap resultaat voor de amazone die als eerste aan de bak moest, want zo zette ze haar concurrenten onder druk. De vier Belgen zijn geplaatst voor de freestyle test, die op 30 augustus plaatsvindt. 

15:00 - Ook Florian Van Acker heeft zich verzekerd van een medaille op de Paralympische Spelen in Tokyo. Hij won zijn kwartfinale tegen de Koreaan Chang Gi Kim. Hij won die met 3-1 (13-11/11-5/8-11/11-4). Hij komt net als Laurens op zaterdag in actie in de halve finale. Een eventuele finale is voor op zondag. 

14:05 - Na twee vlotte overwinningen in de poulewedstrijden (zonder setverlies) stond Laurens Devos tegenover de Nigeriaan Tajudeen Agunbiade in de kwartfinale van het paralympisch tafeltennistoernooi (klasse 9). De eerst set verliep erg gesloten en Laurens moest zelfs twee setballen redden. Bij zijn eerste mogelijkheid om zelf de set binnen te rijven, twijfelde Laurens niet: 13-11. De tweede kende een gelijkaardig verloop, maar nu was het de tegenstander die vier setballen redde. De vijfde was wel de goede: 13-11. In de laatste set kwam Laurens helemaal onder stoom. Hij domineerde de Nigeriaan en werkte het bij zijn eerste setbal meteen af: 11-5. Door de kwalificatie voor de halve finales is hij al zeker van een medaille. Er bestaat geen twijfel over dat Laurens heel graag zijn titel wil verdedigen en dus morgen vol aan de bak gaat in de halve finales, en eventueel de finale die later op de dag gespeeld wordt. Laurens Devos is nog altijd ongeslagen op de Paralympische Spelen. We duimen dat het zo blijft. 

13u20 - Jef Vandorpe heeft zich vlotjes geplaatst voor de tweede ronde in de singles van het rolstoeltennis. De jonge tafeltennisser versloeg de Oostenrijker Nico Langmann met 2-0 (6-4, 6-1). Wie hij tegenkomt in de tweede ronde, dat weten later vandaag of morgenvroeg.

12u30 – Amazone Barbara Minneci heeft haar individuele proef erop zitten. Na een knappe prestatie met Stuart kreeg ze een score van 70.882%. Ze was tevreden. "Ik hoopte dat Stuart gelukkig zou zijn als hij op de piste mocht komen, want dan heeft hij er altijd zin in. En dat was het geval. Hij gaf zich volledig, smeet zich zelfs en dat was top. Ik heb tijdens de hele proef plezier beleefd. Met de hitte had ik het wel moeilijk (het was nog altijd 30 graden in Tokyo, nvdr) maar Stuart kan er wel goed tegen en hij heeft mij er doorheen gehaald. Ik hoop op een top acht, zodat ik me kan kwalificeren voor de freestyle. Ik zet me ook schrap voor de team testen die morgen starten." 

9:50 – In boogschieten (individual compound), beëindigde Piotr Van Montagu de kwalificaties in de open ranking round op een achttiende plaats. Hij behaalde een score van 683 punten, zijn beste prestatie ooit op een internationale wedstrijd. Zaterdag komt hij uit tegen de nummer 15 van de wereld, Anon Aungaphinan uit Thailand, in de zestiende finales. Piotr: “Ik ben redelijk tevreden over mijn puntentotaal. Het was bloedheet tijdens de wedstrijd. Gelukkig kon mijn coach Vincent mij afkoelen met koelvesten tussen elke pijl (nvdr, het is bijna 40 graden in Tokyo). Een zestiende plaats, da’s mooi. Ik hield mijn zenuwen onder controle op mijn eerste Paralympische Spelen. Qua punten liggen mijn tegenstander en ik dicht bij elkaar. Alles is dus mogelijk!”

09:09 - Reactie Johan De Rick, coach van de Belgian Bulls: "Tegen Turkije was het een gesloten match, maar we wisten op voorhand dat het zo zou verlopen. Beide ploegen hebben namelijk een goede verdediging. We kwamen op een bepaald moment op 3-1 voor. Dan missen we de 4-1 en komt Turkije terug dichter. We zijn gelukkig efficiënt geweest, door onder andere drie penalty’s af te werken. Zeker van de kwartfinales zijn we nog niet. We weten dat misschien al na de wedstrijd van China, want als zij verliezen, dan zijn wij gekwalificeerd.

7:45Diederick Schelfhout is zevende geworden in de kilometer tijdrit. Drie klassen (C1, C2, C3) reden voor één klassement, wat een factored event genoemd wordt. C3-renners als Diederick eindigen dan samen met de C1- en C2-klasse in de uitslag, waarbij de tijden van de C1 en C2 met een factor aangepast worden, omwille van hun zwaardere beperking. “Van de C3-renners ben ik de tweede, dus was dit een WK, dan behaalde ik zilver, want daar wordt wel in aparte klassen gestreden. Voor mijn moraal is dat erg positief”, zegt Diederick. “Van bij de start ging ik vol gas en dat was de juiste keuze. Gisteren was ik teleurgesteld, maar vandaag ben ik toch wel tevreden.
Diederick zijn avontuur op de piste in de Velodrome zit erop. Wat verwacht hij in het wegwielrennen? “In de tijdrit en de wegrit van volgende week laat ik alles gewoon op mij afkomen. De hitte zal heel bepalend zijn. Ik moet er met mijn beperking (Diederick heeft zware brandwonden, nvdr) voor zorgen dat ik de juiste balans vind om af te koelen.”

4:15 - De wedstrijd van Jef Vandorpe is uitgesteld door de hitte (het is bijna 35 graden in Tokyo). Update over zijn nieuw speeluur volgt.

3:00 - In hun tweede poulewedstrijd imponeerden de Belgian Bulls opnieuw. Ze wonnen met 6-4 tegen Turkije, negende op de wereldranglijst. Morgen spelen ze tegen vice-wereldkampioen Duitsland.