Belgische records in Nottwil en mooie resultaten voor de ruiters in Stadl Paura

Gepost op 30 mei. 2022

Een tiental atleten tekende present op de World Para Athletics Grand Prix (26-28/05) en de Mémorial Daniela Jutzeler (29/05) in Nottwil (Zwitserland) het voorbije verlengde weekend. Verschillende atleten, duidelijk in vorm, konden er hun persoonlijke records, en sommigen zelfs Belgische records scherper stellen. Op hetzelfde moment in Stadl Paura, hebben ook de ruiters niet teleurgesteld tijdens hun CPEDI3* wedstrijd.

10 atleten reisden af naar Nottwil het voorbije weekend, een niet te missen bijeenkomst bij deze start van het seizoen binnen de G-atletiek.

Peter Genyn, momenteel revaliderende, kon helaas uiteindelijk niet deelnemen. Voor anderen was het dan weer hun allereerste ervaring op internationaal wedstrijdniveau. Dit was het geval voor Johannes Balbaert, die zijn weekend begon met een classificatie, waar zijn klasse T53 werd bevestigd op internationaal niveau. « Verschillende wereldtoppers nemen deel aan deze wedstrijd, het is geweldig deze te mogen ontmoeten », vertelt de enthousiaste Johannes ons. De atleet van G-sport Vlaanderen was vooral aanwezig om ervaring op te doen op het hoogste niveau en zijn basistechnieken in de wheeler te verfijnen.

Verschillende nieuwe Belgische en persoonlijke records

De piste van Nottwil staat erom bekend snel te zijn en wordt daardoor zeer geapprecieerd door de meeste atleten die duidelijk met grote ambities aan de start staan. Johannes Balbaert verbetert drie persoonlijke records tijdens zijn verschillende wedstrijden (100m, 200m en 400m).

Het zijn echter voornamelijk Peter Cosyn en Léa Bayekula die op de voorgrond treden dit weekend. Deze eerste slaagde erin om tot tweemaal toe het Belgisch record op de 100m scherper te stellen, met een uiteindelijke tijd van 20.60 (voorheen 21.46). Léa kon op haar beurt haar eigen Belgisch record op de 100m verbreken met een nieuwe tijd van 16.83 (voormalig record 16.95), waarna ze ook het Belgisch record op de 400m verpulverde met 56.71 (voorheen 57.61). « Globaal ben ik echt heel tevreden over mijn prestaties, want ik merk dat het harde werken wordt beloond. Ik stond oog in oog met dames die op de Paralympische Spelen hebben gereden en ik kon perfect meedraaien met mijn twee persoonlijke records op de 100m en 400m. Er zijn nog steeds zaken die ik kan verbeteren, maar ik ben op de goede weg. Ik wens ook de geweldige ambiance te benadrukken binnen de volledige Belgische delegatie. »

Eveneens wensen we de mooie prestatie van Roger Habsch aan te halen die op de 100m de beste wereldjaarprestatie kon neerzetten met een tijd van 19.81, op amper één tiende van het wereldrecord van zijn landgenoot Peter Genyn (19.71).

Van 9 tot 11 juni zullen de atleten deelnemen aan de Grand Prix van Parijs.

De ruiters presteren goed in Stadl Paura

Barbara Minneci, Kevin Van Ham en Michèle George namen deel aan de CPEDI3* van Stadl Paura in Oostenrijk van 26 tot 29 mei. Met podia op alle proeven, hebben onze ruiters een meer dan geslaagd weekend achter de rug.

In Grade V, hebben Michèle George en Kevin Van Ham respectievelijk de eerste en tweede plaats weggekaapt op alle proeven, met uitzondering van de Team Test waar België tweede eindigde. Barbara Minneci (Grade III) kon haar weekend met glans afsluiten door de Freestyle te winnen, nadat ze eerder reeds tweemaal tweede werd op de Team Test en Individual Test.

Onze ruiters krijgen nog de kans om deel te nemen aan twee CPEDI3* wedstrijden voor het WK para-dressuur in Denemarken in augustus. Daar zullen ze trachten zich als team te plaatsen voor de Paralympische Spelen van Paris 2024.