4 Belgische renners zijn eindwinnaar UCI World Cup-circuit

Gepost op 30 mei. 2023

Na twee zeer overtuigende eerste etappes hebben de Belgische wielrenners niet teleurgesteld tijdens de laatste manche van het UCI World Cup-circuit in Huntsville (VS). Vier van hen eindigden helemaal bovenaan het algemene klassement in hun categorie: Maxime Hordies in de categorie handbike (MH1), Tim Celen in de categorie tricycle (MT2) en Louis Clincke (MC4) en Ewoud Vromant (MC2) op de fiets.

9 Belgische renners en 1 Belgische piloot namen van 26 t.e.m. 29 mei deel aan deze laatste etappe van het UCI-wereldbekercircuit op de weg in Huntsville (Alabama, VS). Met 20 podiumplaatsen in de eerste twee manches, 9 in Maniago en 11 in Oostende, waren alle Belgische renners erop gebrand om de competitie met een positieve noot af te sluiten.

Handbiker Maxime Hordies was de eerste Belgische renner die van start mocht gaan en hij veroverde meteen zilver in de tijdrit (MH1-klasse). Even later deed Tim Celen hetzelfde met zijn tricycle (klasse MT2). Op dag 2 van de tijdritten pakte Jonas Van de Steene brons in de klasse MH4, Jean-François Deberg werd tiende (klasse MH3).

Vervolgens waren de fietsen aan de beurt: op slechts 2 seconden van zijn belangrijkste Franse rivaal moest Ewoud Vromant genoegen nemen met het zilver in de klasse MC2. Louis Clincke volgde zijn voorbeeld in de klasse MC4. Thibaud Thomanne (MC2) eindigde 8e, Raphaël Legros 13e (MC2). Milan Thomas en zijn piloot Lieven Desomviele (MB) werden 14e.

Na afloop van de tijdritten had België dus al 5 extra medailles toegevoegd aan zijn eindtotaal.

De wegwedstrijden waren de laatste kans voor de Belgen om de VS te verlaten met de leiderstrui om de schouders. Vanaf de eerste wedstrijd was de spanning te snijden: Tim Celen (MT2) nam revanche op zijn Amerikaanse rivaal en greep nipt de overwinning. Maxime Hordies (MH1) en Jonas Van de Steene (MH4), gemotiveerd door de prestatie van Tim, deden enkele minuten later hetzelfde. Jean-François Deberg (MH3) moest zich tevreden stellen met de vierde plaats, ook al eindigde hij in dezelfde seconde als de eerste drie.

Op de fiets pakte Ewoud Vromant een tweede zilveren medaille in de MC2-klasse, voor zijn landgenoten Thibaud Thomanne (tiende) en Raphaël Legros (dertiende). Louis Clincke (MC4) kwam als vijfde over de streep, terwijl Milan Thomas en Lieven Desomviele (MB) veertiende eindigden.

België sloot het weekend dus af met 9 medailles, waaronder drie titels. 4 atleten eindigden helemaal bovenaan het klassement in hun categorie! Titelhouders Tim Celen, Maxime Hordies en Louis Clincke verlengden hun titels, Ewoud Vromant is de vierde eindwinnaar.

Dankzij deze uitstekende resultaten verzamelt België belangrijke punten in het landenklassement met het oog op de Paralympische Spelen in Parijs...

foto's: Pauline Gapenne & Staff