9 podiumplaatsen voor België in Maniago

Gepost op 24 Apr. 2023

In goede vorm, konden de Belgische wielrenners maar liefst 9 keer het podium op tijdens de eerste manche van de UCI World Cup Para Cycling in Maniago (Italië). Maxime Hordies (H1), Tim Celen (T2), Ewoud Vromant (C2) en Louis Clincke (C4) keren zelfs huiswaarts met de World Cup Leader trui, nadat ze voorlopig eerste staan in dit respectievelijke klassement.

Na enkele trainingsdagen in een idyllisch kader, gebaad onder de zon tussen de bergen, stonden op donderdagochtend de eerste wedstrijden op het programma voor de Belgische renners. Ze moesten echter de strijd aangaan met de regen en wind tijdens hun tijdrit.

Dit kon hen duidelijk niet tegenhouden, want na afloop van de tijdritten in elke categorie hadden de Belgen reeds 4 medailles op zak: in de categorie van de handbikes werden Maxime Hordies (H1) en Jonas Van de Steene (H4) 1e en 3e. ’s Anderdaags kaapten Ewoud Vromant (C2) en Louis Clincke (C4) in hun categorie, duidelijk geïnspireerd door hun ploegmakkers een dag eerder, beiden de overwinning weg voor Paralympic Team Belgium.

Het weekend stond in het teken van de wegritten, onder een droge hemel met zelfs enkele zonnestralen. Maxime Hordies, vaste waarde in de categorie H1, ging opnieuw met de overwinning aan de haal, terwijl Jonas Van de Steene op amper 2 seconden van de overwinning strandde en het zilver pakte. Bij de driewielers kon Tim Celen (T2), waarschijnlijk wat teleurgesteld over zijn chocolade medaille in de tijdrit (4e), de controle heroveren en de sprint winnen voor de 1e plaats. Op de laatste dag bevestigde Ewoud Vromant zijn goede vorm in een fenomenale sprint, goed voor goud. De tandem Milan Thomas-Jonas Goeman kon de overwinning eveneens ruiken, maar eindigden uiteindelijk op een mooie 3e plaats.

Na afloop van deze eerste UCI World Cup Para Cycling manche prijken 4 Belgen bovenaan het algemeen klassement en keren huiswaarts met de World Cup Leader trui: Maxime Hordies en Ewoud Vromant die hun beide wedstrijden konden winnen, alsook Louis Clincke en Tim Celen allebei goed voor een 1e en 4e plaats.  

Deze vier renners mogen hun nieuwe trui verdedigen tijdens de eerstvolgende manche op Belgische bodem, van 4 tot 7 mei in Oostende.