Clincke en Vromant pakken brons en zetten Belgische medailleteller op elf stuks

Gepost op 07 mei. 2023

België heeft de wereldbeker Para-cycling in Oostende met elf medailles afgesloten, waaronder drie gouden. Na een geweldige opener met de vijf medailles in de tijdritten, zorgden Jean-François Deberg en Maxime Hordies voor twee overwinningen op zaterdag. Jonas Van de Steene en Tim Celen kaapten zilver. Zondag waren Louis Clincke en Ewoud Vromant beiden goed voor een bronzen medaille.

Voor de ogen van eigen volk werd de grootste wereldbeker Para-cycling ooit georganiseerd. De Belgische renners waren dus gebrand op een sterke prestatie.

De handbikers en driewielers openden de wegritten op zaterdag 6 mei. Tim Celen (MT2) was de eerste die aan de bak kwam. De wereldkampioen sprintte naar de tweede plek. Even later was het de beurt aan handbiker Maxime Hordies (MH1). Hij nam wraak op zijn Italiaanse concurrent Cornegliani, die hem eerder in de week klopte in de tijdrit. Hordies won zijn koers in een sprint tegen hem.

Dat was de eerste van twee overwinningen op zaterdag. Jean-François Deberg (MH3) won even later zijn wedstrijd in een sprint met negen andere handbikers. Deberg kwam als eerste uit de bocht en stond zijn positie niet meer af. In de MH4-wegrit was Jonas Van de Steene opnieuw goed voor een medaille: hij sprintte naar zilver. Van de Steene heeft een perfect podiumrapport dit jaar op internationaal erkende UCI-wedstrijden.

Op de slotdag van de competitie was het de beurt aan de tandems en tweewielers. Ze voegden twee bronzen medailles toe en zetten de medailleteller voor België op elf stuks. De wijze waarop die behaald werden, was echter totaal verschillend.

In de MC4-wegwestrijd reed vice-wereldkampioen Louis Clincke een erg attente wedstrijd. Clincke controleerde de koers van bij de start en in de sprint pakte hij brons. Even later was het de beurt aan zijn landgenoot en vriend, Ewoud Vromant. In de MC2-wedstrijd reed die weg met een groepje van drie, maar hij viel in de eerste ronde en ging overkop. Vromant kroop terug op zijn fiets, maar moest even later opnieuw voet aan grond zetten wegens een kapot achterwiel. Na een snelle ingreep van de Belgische topmecaniciens (!) knokte Ewoud zich op indrukwekkende wijze terug in de wedstrijd. Hij rolde zijn concurrenten één voor één op, en reed zo toch nog naar een bronze plak. De Franse wereldkampioen Leaute en de Australiër Hicks waren dan al even binnen. 

De wereldbekerwedstrijd in Oostende bleek nog maar eens synoniem voor grote succes voor Paralympic Team Belgium. In het jaar voor de Paralympische Spelen in Parijs is dat maar wat belangrijk! Louis Clincke, Maxime Hordies en Ewoud Vromant zijn leider in het wereldbekerklassement in hun eigen categorie. Zij trekken binnen twee weken naar Amerika met een stevige optie op eindwinst.

Dat wordt de laatste generale repetitie op het wereldkampioenschap in Glasgow (3 tot 13 augustus).