WK Para-Cycling Road: Twee wereldkampioenen en een bronzen medaille, een meer dan tevreden terugblik

Gepost op 07 Aug. 2018

Het WK Para-cycling road eindigde gisteren in het Italiaanse Maniago. De Belgen verschenen aan de start met een sterke 14-koppige delegatie en wist huiswaarts te keren met maar liefst 2 regenboogtruien en een bronzenmedaille. Het was geleden van 2011 dat de Belgen podiumplaatsen in de wacht wisten te slepen.

Na eerdere medailles dit seizoen op zowel het WK piste als de Wereldbekers op de weg kwamen de Belgen ambitieus aan de startlijn.

TIJDRIJDEN

Op donderdag 2 augustus openden de handbikers het WK. Voor aanvang had het goed geregend, ondanks de afkoeling zorgde dit ervoor dat de wegcondities niet optimaal waren. Jean-François Deberg bemachtigde een 10de plaats op slechts 38 seconden van het podium in de klasse H3. Christophe Hindricq is door de regen voor aanvang van de Klasse H3 wedstrijd uit een bocht gevlogen. Ondanks een goede wedstrijd verloor hij daar veel tijd en moest tevreden zijn met een 7de plaats. Tot slot ging Maxime Hordies aan de slag op deze openingsdag. De 22-jarige ex-gymnast werd 8ste in de klasse H1 bij zijn eerst WK optreden.

Vrijdag 3 augustus kwam de rest van de delegatie in actie. Allereerst, in de klasse C2, is Guy Der Meiren naar een 24ste plaats gereden. Daarna werd Ewoud Vromant 5de op 2 seconden van de vierde en 13 seconden van een podiumplaats. Een puike prestatie met maar 2 jaar ervaring in de sport. Vervolgens gingen Koen Heuvinck (C1), die ontgoocheld was over zijn 16de plaats, en Raphaël Blaise (T2), die 7de werd op zijn driewieler, aan de slag.

Tijdens de avondsessie werden Patrick Muylaert en Louis Clincke respectievelijk 15de en 16de in de klasse C4. Als mannelijke afsluiter voor de Belgen werd Diederick Schelfhout 8ste in zijn klasse C3. Om de dag af te ronden kwamen de tandemdames, Griet Hoet (B) en haar pilote Anneleen Monsieur, in actie. Zij waren, ondanks een goede wedstrijd, teleurgesteld met een zoveelste 4de plek, wat tevens een herhaling is van hun WK vorig jaar in Zuid-Afrika.

WEGWEDSTRIJDEN

Het weekend ging van start met de wegwedstrijden voor onze handbikers. Christophe Hindricq (H2) is erin geslaagd om als vijftiger tussen jonge veulens, de 4de plek te bemachtigen na het winnen van de sprint in de achtervolgende groep. Vervolgens was Maxime Hordies (H1) toe aan zijn WK-debuut op de weg waar hij naar een knappe 6de plek wist te rijden. In de T2-klasse (driewielers) werd Raphaël Blaise knap 7de, jammer genoeg kon Tim Celen zijn wedstrijd niet uitrijden wegens hinder door een knieblessure. In de daaropvolgende avondsessie wist Jean-François Deberg in de H3-klasse de eerste plaats te bemachtigen en bevestigde zo zijn goede form die hij reeds toonde tijdens de twee wereldbekers dit jaar. Hij kijkt er dan ook naar uit om zijn regenboogtrui te dragen het komende jaar!

Op de afsluitende dag van het Wereldkampioenschap kwamen er nog 9 landgenoten over de finish. De dag begon goed met Patrick Muylaert  en Louis Clincke  in de klasse C4, waar Clincke erin slaagde om met behulp van Muylaert een podiumplaats te bemachtigen in de massasprint. Op zijn WK-debuut mocht Clincke al meteen het brons mee naar huis nemen. Muylaert werd uiteindelijk 17de. Meteen erna volgde een tweede euforisch moment toen Kris Bosmans voor de tweede keer in zijn carrière Wereldkampioen werd in de C3-klasse. Alvorens hij de sprint naar zijn hand zette had hij eveneens hulp gekregen van zijn teamgenoot, Diederick Schelfhout die als 13de finishte.

Eveneens in de C2-klasse eindigde het op een massasprint waar Ewoud Vromant genoegen moest nemen met een knappe 13de plaats. Guy Der Meiren werd in dezelfde wegrit 21ste. Daaropvolgend kwam Koen Heuvinck als 10de over de streep in een tweede achtervolgend groepje bij de klasse C1. Tot slot mochten Griet Hoet (B) en Anneleen Monsieur zich bewijzen in de wegwedstrijd. Tijdens deze laatste wedstrijd voor de tandemdames werden ze 6de met dank aan hun doorzettingsvermogen.

De Belgen kunnen met acht top-6 plaatsen, waaronder 3 podiumplaatsen, terugblikken op een geslaagd WK, waarbij de technische vooruitgang bij de renners zijn vruchten afwerpt.