WK-Para-cycling: Ewoud Vromant knalt naar zilver in de tijdrit

Gepost op 12 Sep. 2019

Op het wereldkampioenschap Para-cycling reed Ewoud Vromant, in de klasse C2 voor renners met een fysieke beperking, naar een tweede plaats. De Belg pakt daarmee zijn eerste WK-medaille. Hij opent daarmee ook de medaillespiegel voor Paralympic Team Belgium op dit wereldkampioenschap.
 
Onder een stralende zon mocht onze landgenoot Ewoud Vromant (rechterbovenbeenamputatie) starten aan zijn tijdrit op het wereldkampioenschap dat in het Emmen (Nederland) plaatsvindt. Ewoud startte snel en lag na één ronde tien seconden achter op de Australiër Darren Hicks. In de tweede rondde groeide de kloof. Ewoud reed de 20,8 kilometer in 28:46:86 en was daarmee 22 seconden trager dan winnaar Hicks.

Ewoud was bijzonder gelukkig: “Ik had liever gewonnen, maar Hicks was al het hele seizoen sterker in de tijdrit. Met die tweede plaats ben ik dus super content. Deze omloop was er eentje voor mij, het ging vlot.” Vromant was duidelijk geëmotioneerd na de finish, toen zijn vrouw hem in de armen vloog. “Ik werk al een paar jaren toe naar een WK-medaille, zij en mijn twee kinderen spelen grote rol in dat proces. Ik ben blij dat mijn vrouw erbij was.”

Na het goede nieuws om de eerste WK-medaille van Ewoud Vromant (C2) kende het vervolg van de  dag nog meer momenten van emotie. 

Koen Heuvinck en Thibaud Thommane kwamen vlak achter elkaar aan de beurt in klasse C1 en reden naar een 16e en 19e plaats.  Vervolgens rolde Niels Verschaeren van het startpodium om zijn tijdrit af te leggen. Hij eindigde 14e in klasse C5. De volgende Belg die zich op gang trok was Patrick Muylaert (klasse C4). Helaas ging hij in de fout op het parcours, waardoor hij de strijd moest staken.

Diederick Schelfhout ging als laatste landgenoot van start in klasse C. Hij reed een knappe tijdrit en noteerde de 10e chrono.

Nadien verscheen de vrouwelijke tandem Griet Hoet en Anneleen Monsieur aan de start met de ambitie om eindelijk hun eerste WK-medaille te behalen. Na de doorkomst in de eerste ronde klokten ze de vierde tijd. Helaas konden de Belgische dames deze achterstand nooit meer goedmaken tegen Ierland, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Na drie rondes bleef hun positie ongewijzigd en vielen ze dus net naast het podium, op 50 seconden van het brons.

Griet Hoet reageerde na haar wedstrijd als volgt: “We waren gekomen voor een medaille en dat is niet gelukt. We hebben nochtans een goede koers gereden, maar het was niet voldoende. In de eerste ronde hadden we het goede tempo beet en in de tweede ronde zakte het ritme. We zijn er wel in geslaagd om ons te herpakken in de derde ronde, maar onze achterstand was te groot. In principe hebben we in de wegrit minder kans dan in de tijdrit, maar we gaan er alles aan doen om het podium te halen.

Het WK Para-cycling loopt nog tot en met zondagavond. Er komen nog heel wat Belgen in actie.

Raadpleeg hier het programma.