WK baanwielrennen: Ewoud Vromant knalt in recordtijd naar wereldtitel

Gepost op 31 Jan. 2020

De G-wielrenner Ewoud Vromant is in Milton (Canada) wereldkampioen geworden in de 3 kilometer individuele achtervolging. De renner met een rechterbovenbeen amputatie won de finale in een nieuw wereldrecord 3:36.322. Het is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium op het WK G-baanwielrennen en tevens de eerste in 2020.
 
Ewoud Vromant uit Woubrechtegem reed de wedstrijd van zijn leven op de UCI Para-cycling Track World Championships in Milton (Canada). ’s Morgens reed hij tijdens de kwalificaties al een nieuw wereldrecord in heat twee: 3:36.961. Het oude wereldrecord dateerde van 2014 en stond op naam van de Chinees Liang. Die reed toen 3:40,367 in Auqascalientes (Mexico).
 
In de finale deed Ewoud het kunstje nog eens over tegen de Fransman Leaute. Met 3:36.322 scherpte Vromant zijn wereldrecordtijd nog wat aan en kroonde hij zich tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. Het is de eerste wereldtitel en medaille voor Ewoud in het baanwielrennen. Vorig jaar kende hij in maart pech bij de start in dit nummer en werd hij vijfde, maar hij won in september zilver op het WK tijdrijden en brons in de WK-wegrit. De individuele achtervolging is ook het eerste nummer van de omnium, dat vanaf dit jaar ook een medaille-event is. Hij staat daar nu aan de leiding met 40 punten.
 
Zijn landgenoot Diederick Schelfhout reed de kleine finale in de klasse C3 voor brons tegen de Spanjaard Santas, maar moest vrede nemen met de vierde plaats.
 
De eerste medaille voor Paralympic Team Belgium in 2020 is een feit, en het is er meteen eentje in de mooiste kleur.

Programma van de Belgen.