WK Baanwielrennen: brons voor Diederick Schelfhout

Gepost op 14 Mar. 2019

G-wielrenner Diederick Schelfhout won donderdag de kleine finale van de 3km individuele achtervolging op de UCI Para-cycling Track World Championships. Hij versloeg de Brit Finlay Graham en pakte brons in de klasse C3. 
 
Van donderdag 14 tot en met zondag 17 maart vindt het WK baanwielrennen plaats in Apeldoorn (Nederland). Acht renners vertegenwoordigen er ons land.
 
Op de openingsdag van de competitie kwamen Diederick Schelfhout (C3, spier- en zenuwfunctieverlies) en Ewoud Vromant (C2, bovenbeenamputatie) als eerste in actie op de 3 kilometer individuele achtervolging.
 
Diederick Schelfhout reed naar een vierde tijd in de kwalificaties en kwam in een rechtstreeks duel om brons uit tegen de Brit Graham Finley. De renner uit Erembodegem was vastberaden en reed naar 3:35.190, goed voor een eerste medaille voor België.
 
Diederick Schelfhout: «Er gaat veel in mij om op dit moment. Het is altijd leuk om op dat podium te staan. In de kwalificaties was ik iets trager, maar we hebben goed bijgestuurd. In de finale wou Graham snel starten, maar ik heb mij niet laten verleiden en reed mijn eigen wedstrijd.»
 

Ewoud Vromant schoot bij de start tot twee maal toe uit zijn pedaal en verloor daarmee veel tijd. Hij reed nog een sterke wedstrijd, haalde de Ier Colin Lynch in en reed naar de vijfde tijd 3:45.704, dus onvoldoende voor een plaats in de finales waar hij wel op hoopte. Vromant was teleurgesteld, want hij miste de finales met ruim twee seconden en mocht klaarblijkelijk dromen van een medaille. Ewoud Vromant : «Dit is een gemiste kans. Ik verlies 3,5 seconden in mijn openingsronde en dat is exact de tijd die ik nodig had om mij te plaatsen voor de finale voor de wereldtitel. Daarna reed ik goede rondetijden, dat is een lichtpuntje. Het is jammer, maar als je het dan toch ooit moet meemaken in je carrière dan liever nu dan in 2020. Ik ga mij nu extra proberen opladen voor de scratch van zaterdag.”
 
Niels Verschaeren (C5, agenese van de linkerhand) kwam ook in actie. De renner uit Heist-op-den-berg reed naar 16de plaats op de kilometer tijdrit, met een tijd van 1:09.719.
 
De damestandem Hoet-Monsieur en Kris Bosmans maken morgen hun debuut op het WK. Raadpleeg hier het programma van de competitie.

Foto's © Paralympic Team Belgium - Simon Wilkinson