Wereldkampioenschap Para Powerlifting: Okan Turan vertegenwoordigt België

Gepost op 01 Dec. 2021

Het wereldkampioenschap Para Powerlifting vindt momenteel plaats in Tbilisi (Georgië). Bij de senioren komt Okan Turan (Parantee-Psylos) in actie voor België in de categorie van de mannen boven de 107 kg. Hij komt op zondag 5 december in actie rond 12u (Belgische tijd).

De 27-jarige atleet, die van de Spelen in Parijs zijn hoofddoel maakt, is blij dat hij kan deelnemen aan dit wereldkampioenschap : “We hebben een nare periode achter de rug met weinig trainingsmogelijkheden door corona, dat was heftig, maar dat ik nog kan deelnemen aan dit kampioenschap maakt heel veel goed. Ik ben goed in vorm en zit voor op schema.”

In 2019 nam Okan Turan al eens deel aan een wereldbekerwedstrijd, maar hij slaagde er toen niet in om een geldige lift te laten optekenen. Die ervaring wil hij nu gebruiken op dit kampioenschap, waar hij wel een geldige lift wil doen. Dat is bovendien belangrijk als hij zijn droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Parijs 2024 wil waarmaken. “In Para Powerlifting is de manier waarop we de halter tillen erg belangrijk: recht omhoog en met een vloeiende beweging. Bij de validen is de manier waarop minder belangrijk, maar moet je de halter vooral lang genoeg in de ‘lock’-positie (het strekken van de ellebogen) houden”, verklaart Okan. En ander verschil is dat Para powerlifting liggend gebeurt in plaats van staand.

Elke atleet krijgt drie pogingen om een zo zwaar mogelijk gewicht te tillen op de halter. De winnaar is diegene die het meeste kan tillen.

Okan Turan komt in actie op zondag 5 december rond 12u (Belgische tijd). De competitie wordt gestreamd op de Facebookpagina van World Para Powerlifting en de resultaten zullen ook online staan op website van de organisatie.

Live video: