G-gewichtheffen

Bij de mannen maakte gewichtheffen zijn debuut als officiële paralympische sport in Tokio, in 1964. De vrouwen moesten wachten tot 2000 om hun opwachting te maken op de Paralympische Spelen van Sydney.

In de paralympische competitie is de enige referentiebeweging het 'bankdrukken', waarbij de tegenstanders de halter laten zakken tot borsthoogte en dan optillen met volledig gestrekte armen.

De techniek is dan wel dezelfde als bij de variant voor validen, maar het materiaal is aangepast. Om de gewichtheffers met een beperking meer stabiliteit te bieden, is de bank langer en breder..

Classificatie

Gewichtheffen wordt beoefend door atleten met fysieke beperkingen die een invloed hebben op de sportprestaties. Ze moeten de armen volledig kunnen strekken. De atleten komen tegen elkaar uit in eenzelfde sportklasse, ongeacht hun beperking, maar in verschillende gewichtscategorieën.

Bij de mannen bestaan de volgende gewichtscategorieën:

  • 49 kg, 54 kg, 59 kg, 65 kg, 72 kg, 80 kg, 88 kg, 97 kg, 107 kg en meer dan 107 kg.

Bij de vrouwen :

  • 41 kg, 45 kg, 50 kg, 55 kg, 61 kg, 67 kg, 73 kg, 79 kg, 86 kg en meer dan 86 kg.

Internationale federatie

Het IPC (International Paralympic Committee) vervult de rol van internationale federatie voor het gewichtheffen. Het IPC is onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van de internationale wedstrijden, de opstelling van de regels en de follow-up ervan.

Liga's

Wilt u meer weten over het gewichtheffen in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.