Okan Turan 22ste op het WK Para Powerlifting: “Hoog niveau gaf mij motivatie”

Gepost op 06 Dec. 2021

Op 5 december nam Okan Turan voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap Para Powerlifting in Tbilisi (Georgië). Met 180 kilogram werd hij 22ste in de zwaarste klasse voor atleten boven de 107 kilogram. “Alles was hier nog professioneler dan ik me kon inbeelden, dat gaf me een goed gevoel. Het motiveerde me en ik wou mezelf bewijzen.”

Voor Okan Turan was het zijn grootste internationale afspraak tot dusver en hij trok naar Georgië met één grote missie: een geldige lift doen, belangrijk als hij wil blijven toewerken naar de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Bij zijn eerste poging was dat doel meteen bereikt: Okan stak 160 kg op de halter en tilde die vlot en correct omhoog. In zijn tweede poging was hij goed voor 180 kg. Bij zijn derde en laatste til, legde hij het gewicht op 192 kg, maar dat was iets te veel, zo bleek.

“Ik ben ontzettend blij en gelukkig. Na zo’n moeilijke periode met maanden zonder training door de coronaregels, en het feit dat ik hier helemaal alleen ben en wat ook voor de nodige stress zorgde, ben ik enorm trots ben op de lifts die ik heb gedaan”, vertelt Okan na afloop. Hij was onder de indruk van de organisatie van het wereldkampioenschap, en van het algemene niveau van alle deelnemers. “Het is nog professioneler dan dat ik me had voorgesteld, het niveau is heel hoog, maar dat gaf mij echt een goed gevoel en motiveerde me. Je wil jezelf tonen en bewijzen dat je erbij hoort.”

Okan Turan begon op zijn twaalfde met fitnessen om zijn beenspieren te versterken. Hij heeft een spastische paraparese, waardoor hij met spasticiteit kampt in zijn beide benen.

© Hiroki Nishioka/WPPO