WERELDKAMPIOENSCHAP PARA-CYCLING: brons voor de tandemdames Griet Hoet en Anneleen Monsieur

Gepost op 03 Mar. 2017

Na de openingsdag van het WK baanwielrennen heeft België al een eerste medaille beet! Griet Hoet (klasse B, slechtziende) en haar piloot Anneleen Monsieur pakten brons in de finale van de 3 kilometer individuele achtervolging. Kris Bosmans en Diederick Schelfhout (C3) reden respectievelijk naar een vijfde en zesde plaats op de kilometer tijdrit.
 
De UCI Para-Cycling Track World Championships vinden plaats van 2 tot 5 maart in Los Angeles. Donderdag (de nacht van donderdag op vrijdag in Belgische tijd) was dus dag 1 en daarop kwamen de drie aanwezige Belgische atleten en piloot in actie.
 
Griet Hoet (Parantee-Psylos, Destelbergen, club : Feniks) is slechtziend en wordt gegidst door haar piloot Anneleen Monsieur. Zij waren de eerste Belgen die in actie kwamen op de baan in de 3km individuele achtervolging.

In de kwalificatie maakte het duo een uitstekende start en ze reden daarna een erg constante wedstrijd, goed voor een persoonlijk record van 3:38.780. Daarmee behaalden ze de derde tijd en plaatsten ze zich voor de kleine finale om het brons. Daarin moesten ze rijden tegen het Britse duo Patrick-Scott. Na een kleine hapering bij de start, reden de Belgen aan een perfect strak tempo. De strategie was vooraf duidelijk: niet meegaan in de snelle start van de Britten en voldoende reserve houden voor de laatste ronden. En dat was exact wat op de piste werd uitgevoerd. Het Britse duo vertrok pijlsnel en kreeg vanaf de vijfde ronde de Belgen in het vizier. Maar Griet Hoet en Anneleen Monsieur konden aan een constant tempo blijven rijden en dichtten zo de kloof. Ze eindigden uiteindelijk zeven seconden sneller dan de Britten met een tijd van 3:40.451. Zo grepen ze het brons, hun eerste medaille op een Wereldkampioenschap.
 
“Ik ben super content en en sta te popelen om straks het podium op te gaan. Ik ben ook erg tevreden met het persoonlijk record”, zei Griet Hoet na het verlaten van de piste.

Foto © Simon Wilkinson - SWpix.com

Bosmans en Schelfhout rijden veelbelovende tijden in de tijdrit

Voor Kris Bosmans en Diederick Schelfhout (klasse C3) begon het WK met de 1km tijdrit.

Kris Bosmans (Parantee-Psylos, Overijse, club : Feniks) startte relatief traag, maar kon alsnog een sterke kilometer rijden. Hij verbeterde zijn persoonlijk record met een tijd van 1:11.836.
 
Diederick Schelfhout (Parantee-Psylos, Erembodegem, Quick-Step Floors) kwam als eerste aan de start van zijn favoriete onderdeel, waarin hij al een zilveren medaille behaalde op het WK in Apeldoorn in 2015. Diederick had bij de start een mechanisch probleem met zijn achterwiel en werd gedwongen tot een tweede start. Hij werd zo gedestabiliseerd, maar kon gezien de omstandigheden toch een goede tijd neerzetten: 1:11.850.

Kris Bosmans werd vijfde en Diederick Schelfhout werd zesde.

De twee heren eindigden beiden op minder dan drie tienden van een seconde van brons.

Foto's © Simon Wilkinson - SWpix.com

De Belgische delegatie heeft nog een druk programma voor de boeg, raadpleeg hier het volledige programma.