UCI World Hour Record

Gepost op 12 Jul. 2022

Op zaterdag 16 juli vallen Paralympiërs Griet Hoet (WB) en haar pilote Anneleen Monsieur, en Ewoud Vromant (MC2) het werelduurrecord aan in hun categorie. Dat doen ze op de snelle Velodrome Suisse in het Zwitserse Grenchen, waar recent ook Ellen van Dijk haar topprestatie neerzette. Diederick Schelfhout zou aanvankelijk ook een poging ondernemen, maar ziekte (corona) gooit roet in het eten.-

Het moet een hoogdag worden voor de Belgische G-wielrennen, nu zaterdag op de wielerpiste van Grenchen in Zwitserland. Drie van onze beste renners, Ewoud Vromant (MC2) en tandemdames Griet Hoet en Anneleen Monsieur (WB), zijn helemaal klaar om het UCI World Hour Record by Tissot aan te vallen. De renners, allen aangesloten bij G-sport Vlaanderen, doen dat elk in hun eigen klasse. Ze vertrokken vanochtend optimaal voorbereid naar Zwitserland, waar ze de komende twee dagen nog enkele laatste trainingen afwerken op de wielerpiste waarop ze zaterdag de records aanvallen. Daar was normaal ook Diederick Schelfhout bij, maar hij testte positief op cororna en moet helaas ziek thuis blijven.

Voor Ewoud Vromant (rechterbovenbeenamputatie) wordt een kinderdroom werkelijkheid. “Ik ben net op tijd goed in vorm geraakt en heb er veel zin in. Het werelduurrecord is mythisch: vroeger keek ik als kind op naar renners die dat aanvielen, nu mag ik het zelf doen”, zegt hij. “Ik wil kost wat kost dat record scherper stellen, en leg mezelf de grens van minstens 45 kilometer op.”

Voor Griet Hoet (slechtziend) en haar trouwe pilote Anneleen Monsieur moet dit een van de hoogtepunten in hun laatste seizoen worden. “We zijn er klaar voor en nu rest ons enkel nog een goed herstel richting een topprestatie op zaterdag”, zegt Griet. “We voelen gezonde spanning, want de trainingen verliepen goed en we hebben er hard voor gewerkt. Voor de ogen van enkele vrienden en familie, en hopelijk veel kijkers via de livestream, willen echt knallen.”

Diederick Schelfhout (MC3) kan helaas niet meereizen en blijft met een coronabesmetting ziek thuis. “Jammer dat ik een week voor de poging wordt besmet. Ik was er graag zelf bij geweest natuurlijk, maar ga nu van thuis supporteren voor de anderen. Ik hoop dat ze de records breken!”

Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur vallen om 10u de besttijd in hun categorie aan, om 12u probeert Ewoud Vromant zich naar eeuwige roem te rijden. Je kan zaterdag volgen via de livestream hieronder.

Dit zijn de huidige werelduurrecords die worden aangevallen:

  • Werelduurrecord WB: Lindy Hou (AUS) 42,930km
  • Werelduurrecord MC2: Colin Lynch (IRL) 43,133km

Het werelduurrecord wordt mee mogelijk gemaakt door Golazo, AG Insurance en Nationale Loterij (partners van Paralympic Team Belgium) en Willy Naessens.