Tweede competitiedag en 7 nieuwe medailles!

Gepost op 03 Jul. 2022

Op zaterdag 2 juli nam een Belgisch team vol vertrouwen en blijdschap deel aan de slotdag van de EPYG.

Na gisteren drie gouden, één zilveren en één bronzen medaille te hebben veroverd, wilden de 5 vertegenwoordigers van Paralympic Team Belgium vandaag nóg beter doen !

Kwartfinale voor Hamza Taleb

De jonge tafeltennisser Hamza Taleb legde op vrijdag een mooi parcours af, maar diende in de kwartfinale de duimen te leggen tegen de Kroaat Borna Zohil. Het werd 3-0. Ondanks deze nederlaag mag de 18-jarige Belg terugblikken om een positieve eerste ervaring op internationaal niveau.

Samen met Joahannes Rise, een Deense tafeltennisser, neemt Hamza ook nog deel aan het teamevent. Dankzij een winst in het dubbelspel, en een prachtig resultaat van onze Belg in zijn singlematch, plaats het duo zich voor de halve finales die vandaag, op zondag, plaatsvinden.

Selma, Chloé en Gilles drijven het aantal medailles op

Het verspringen was de eerste van de disciplines op het programma voor Selma en Gilles. Met een sprong van 4m64 kon Gilles een persoonlijk record neerzetten en een mooie zilveren medaille in de wacht slepen. De dag was alvast goed gestart !

Selma kon op haar beurt een sprong van 3m64 laten optekenen, eveneens goed voor het zilver. Met dit positief gevoel kon ze de competitie in het discuswerpen aanvatten, waar ze tijdens de training al 19m kon werpen. Uiteindelijk kon ze 17m15 neerzetten tijdens de wedstrijden, waar haar concurrentes tussen de 15 en 17m worpen. Selma was dus achteraf best teleurgesteld, maar het beste moest nog komen…

Gilles, Selma en Chloé namen alle drie deel aan de 400m om hun dag af te sluiten. Duidelijk gemotiveerd door zijn persoonlijk record in het verspringen, kon Gilles onder de minuut duiken, met een tijd van 59,39.

« Ik ben vrij voorzichtig gestart om zo voldoende energie over te houden voor de laatste 100m. Vanaf de 200m ben ik beginnen versnellen om zo onder de minuut te kunnen duiken en op een medaille te mogen hopen », aldus Gilles net na afloop van zijn 400m. Missie volbracht, want uiteindelijk was zijn tijd goed voor een eerste plaats en dus het goud.

Chloé op haar beurt had een richttijd van 1:11,00. Met een finale tijd van 1:13,58 had ze deze richttijd bijna te pakken, maar hoe dan ook was haar tijd goed genoeg voor een persoonlijk record en was Chloé dus heel blij met het resultaat. Ze werd uiteindelijk derde en mag zo het brons mee huiswaarts nemen. Selma kon beslag leggen op het zilver met een tijd van 1:19,36. Een mooie opsteker na haar wat minder resultaat in het discuswerpen. 

Twee nieuwe medailles voor Tatyana

In Helsinki kon Tatyana zich opnieuw plaatsen voor de twee finales in de afstanden waar ze aan deelnam (100m vrije slag en 200m wisselslag). Na haar gouden medailles op de eerste dag, kon Tatyana het brons wegkapen op de 100m vrije slag in een tijd van 1:09,21. Als afsluiter kon Tatyana opnieuw een eerste plaats behalen, deze keer op de 200m wisselslag in een tijd van 2:39,96. Dat noemen ze in stijl afsluiten!

« Ik ben de dag gestart met de kwalificaties op de 100m vrije slag waar mijn tijd niet top was, maar goed genoeg om mij te plaatsen voor de finales. In de 200m wisselslag kon ik mijn ticket voor de finale bemachtigen met de beste tijd en het meeste punten, dus beter kon niet. Ik zwem uiteindelijk naar het brons op de 100m, waar ik heel blij mee ben en ondanks dat mijn medaille op de 200m verwacht was, ben ik ook hier heel tevreden mee » zei ze met een brede glimlach na afloop.

De medailleteller van de Belgen staat zo op 12!

Vandaag, zondag 3 juli, zal Hamza, samen met zijn Deense dubbelpartner, het teamevent verder afwerken en spelen ze tegen het sterke duo Zohil (Kroaat), winnaar van het enkeltornooi, en Diaz Tirado (Spanjaard). Deze avond neemt de delegatie tenslotte deel aan de sluitingsceremonie van deze EPYG 2022.