Eerste wedstrijddag en eerste medailles!

Gepost op 01 Jul. 2022

Eindelijk, het is zo ver! Vrijdag 1 juli, de wedstrijden zijn eindelijk van start gegaan voor onze atleten die deelnemen aan de EPYG. Onze 5 jonge Belgen traden vandaag in actie.

 

In tegenstellig tot de Paralympische Spelen worden op de EPYG verschillende klassen samengevoegd, waaronder in het atletiek en zwemmen. Deelnemers met verschillende beperkingen nemen daarbij deel aan dezelfde wedstrijden, maar in functie van de individuele klasse van de atleten worden daarna punten toegekend om tot een eindklassement te komen.

Atletiek beet de spits af

Op de atletiekpiste kwamen Gilles, Chloé en Selma meteen in actie op de eerste discipline van de dag voor onze delegatie, namelijk de 100m. En, ze hebben de dag met glans ingezet! Met een tijd van 13.18 kon Gilles het zilver wegkapen bij de jongens, achter de Italiaan Francesco Imperio. Chloé van Elslande legde beslag op het brons met een tijd van 15.17, na de Française Strasser en de Finse Hulmi. Selma was wat teleurgesteld over haar start « dewelke niet echt super was ». Met een finale tijd van 16.94 werd ze uiteindelijk 6e bij de meisjes, met de motivatie om beter te doen bij de volgende disciplines.

Het minste wat men kan zeggen is dat ze hierin meer dan geslaagd is. Na de 100m kwam ze namelijk ook aan de start van het kogelstoten waar ze op een wat frustrerende 4e plaats terechtkwam, ondanks een mooie worp van 7.27m. Haar dag kon echter niet beter eindigen dan met een eerste plaats op de 800m, synoniem aan een gouden medaille (3.01,65).

« Over mijn kogelstoten ben ik eerder tevreden. Daarenboven had ik een rechtstreekse tegenstander met dezelfde beperking wat de uitdaging des te groter maakte », vertelde Selma na afloop. « Ik heb echt genoten van de 800m, hetgeen helaas geen afstand is voor de T37 (haar respectievelijke classificatie) waardoor ik mij hierin in de toekomst niet verder kan perfectioneren. Ik kijk enorm uit naar morgen om deel te nemen aan het verspringen en de 400m, mijn favoriete disciplines », vervolgde ze met een brede glimlach.

Twee gouden medailles voor Tatyana

Ondertussen kon Tatyana Lebrun in Helsinki tevreden zijn met haar reeksen deze voormiddag, want ze kon zich plaatsen voor de drie afstanden waaraan ze deelnam (100m rugslag, 100m schoolslag en 50m vrije slag). Ze kon op de eerste afstand zelfs haar persoonlijk record scherper stellen met een tijd van 1:18.47.

In de finale, na een 5e plaats op de 100m rugslag, was voor Tatyana de missie geslaagd met een eerste plaats op de 100m schoolslag, haar favoriete discipline, ruim voor haar concurrentes (1:18.97). Enkele minuten later kon ze als kers op te taart opnieuw het goud in de wacht slepen op de 50m vrije slag (30.78) met een evenaring van haar persoonlijk record, wat de totale medaillestand voor België op 5 brengt na deze eerste dag.

« We kunnen zeggen dat ik een eerste goede dag achter de rug heb », glimlacht Tatyana als ze van het podium terugkomt. « Ik heb hele goede tijdens gezwommen in de reeksen, ondanks dat ik maar net terug ben van het WK en dat de opeenvolging moeilijk is. Deze namiddag had ik het wat moeilijker op de 100m rugslag, maar ik zwem wel twee heel goede tijden op de 100m schoolslag en de 50m vrije slag, dus ik ben heel tevreden », vervolgde ze. Hopelijk heeft ze nog wat energie over voor morgen na deze geweldige eerste dag!

Een goede eerste dag voor Hamza

Ondanks een verlies in zijn eerste wedstrijd tegen de Noor Jacobsen in 3 sets tegen 1, mocht Hamza meer dan tevreden zijn met zijn toch wel goede match. Even later mocht onze jonge tafeltennisser aantreden tegen de Ier Sheldon en kon deze wedstrijd overtuigend winnen met 3 sets tegen 0.

« Ik ben heel blij met het verloop van vandaag. Mijn tegenstander in de eerste wedstrijd was heel sterk, maar ook ik heb goed gespeeld. Ik bleef geconcentreerd gedurende de hele wedstrijd en heb gevochten voor elk punt. De tweede wedstrijd verliep vlotter want ik won met 3 – 0. Een hele goede dag dus, want morgen treed ik aan in de kwartfinales », aldus een heel tevreden Hamza die tweede is geëindigd in zijn poule op deze eerste dag.