Tim Celen, Louis Clincke en Maxime Hordies grijpen eindwinst in de UCI wereldbeker

Gepost op 08 Aug. 2022

De laatste manche van de UCI Para-Cycling Road World Cup vond afgelopen weekend plaats in Quebec (Canada). Met Tim Celen (T2), Maxime Hordies (H1) en Louis Clincke (C4) winnen 3 Belgische renners het algemeen klassement 2022 in hun categorie en de rood-witte leiderstrui in de slotrit.

Alle wielrenners van het Paralympic Team Belgium waren vastberaden om goed te presteren in Quebec. Hoewel dit als generale repetitie geldt voor het wereldkampioenschap (11 tot 14 augustus), streden verschillende van hen* ook voor de overwinning in het algemeen klassement van de wereldbeker door hun uitstekende prestaties in Oostende en Elzach, de twee voorgaande wereldbekermanches.

EEN TIJDRIT OM HET WEEKEND TE OPENEN...

Zoals gewoonlijk werden de eerste twee dagen gewijd aan de tijdrit voor de verschillende categorieën. Op donderdag gaven Tim Celen (T2) en Maxime Hordies (H1) het goede voorbeeld door beiden zilver te pakken. Jonas Van de Steene (H4) behaalde de 7e plaats. De volgende dag bevestigde Louis Clincke (C4) zijn terugkeer op het hoogste niveau door de gouden medaille te winnen, terwijl Ewoud Vromant beslag legde op de derde plaats en zo het brons pakte in C1. Milan Thomas en Jonas Goeman (B) eindigden 9e wegens een tijdstraf en Koen Heuvinck (C1) fietste naar een 6e plek.

...DE WEGRACE OM IN SCHOONHEID TE EINDIGEN

Zaterdag en zondag namen de renners deel aan de wegwedstrijd. Tim Celen en Maxime Hordies bevestigden hun dominantie en pakten zowel de ritzege als de overwinning in het algemeen klassement. Jonas Van de Steene eindigde aan de voet van het podium. Op de competitieslotdag volgde een vreugde-uitbarsting van Louis Clincke wanneer hij als leider over de streep kwam. Dankzij zijn uitstekend weekend en zijn twee overwinningen, stak hij de prijs van het algemeen klassement op zak. Ewoud Vromant snelde knap naar zilver, terwijl Koen Heuvinck het brons pakte. Milan Thomas en Jonas Goeman eindigden op de vijfde plaats in de tandemcategorie.

DRIE OVERWINNINGEN EN EEN RECORD VOOR BELGIË

Tim Celen (T2), Maxime Hordies (H1) en Louis Clincke (C4) wonnen het algemeen klassement van hun categorie en de rood-witte leiderstrui. Remko Meeusen, die samen met Nicolas Benoit et Oliver Delaey het Belgisch team coachte in Canada, was zeer tevreden met het resultaat:

"Ik denk dat we over het algemeen heel tevreden kunnen zijn met deze wedstrijd. Alle renners waren in goede vorm, wat een goed teken is voor het wereldkampioenschap volgende week. Wij hadden ons voorbereid met dit doel voor ogen: deze wereldbeker benutten om bevestiging te hebben dat iedereen in goede vorm is en volgende week nog die paar percentjes beter kan zijn. Voor de rest is het natuurlijk fantastisch. Louis pakt twee keer goud en het is voor het eerst dat België het algemeen klassement wint in drie verschillende categorieën (Louis, Maxime en Tim). Het is de bevestiging van ons zeer goed jaar, waarin we sterk en vooral zeer regelmatig zijn.

Deze wereldbeker was ook een goede test voor het hele team, zowel voor de renners als de staf. De test was succesvol, er heerste echt een goede sfeer in de groep. Jonas en Milan hebben helaas geen medaille gehaald in Quebec, maar ik twijfel niet aan hun vorm. Hetzelfde geldt voor Jonas Van de Steene. We kijken allemaal vol ongeduld uit naar volgende week.”