Parijs 2024: parcours para cycling op de weg bekendgemaakt. En verkend!

Gepost op 15 Nov. 2023

Eind oktober onthulde Parijs 2024 het parcours voor het Para-cycling op de weg. In Seine-Saint-Denis werken de renners tijdens zowel de tijdritten als de wegwedstrijden een lus af van bijna 14 km. Enkele renners van Paralympic Team Belgium gingen al op verkenning. Ze deelden hun eerste indrukken met ons.

Van 4 t.e.m. 7 september 2024 koersen de renners rond Clichy-sous-Bois, waar de start en finish ligt. Er werd een lus van 13,9 kilometer getrokken in het centrum van Seine-Saint-Denis, net buiten de Franse hoofdstad.

Maxime Hordies, Jean-François Deberg, Ewoud Vromant en Louis Clincke gingen, onder begeleiding van hun respectievelijke coaches (Nicolas Benoit en Remko Meeusen), reeds ter plaatse om het parcours te verkennen.

“In het algemeen blijf ik met gemengde gevoelens achter”, vertelt H1-wereldkampioen Maxime Hordies. “Het parcours heeft zijn positieve en negatieve punten. Vooral op het vlak van veiligheid, met technische rotondes en verkeersdrempels in de afdalingen, net als een korte kasseistrook die niet erg geschikt is voor onze handbikes. Ik hoop dat ze deze obstakels weghalen voor D-day…
Verder is het een compleet, gevarieerd, technisch en zwaar parcours dat niet veel tijd geeft om even op adem te komen.”

Jean-François Deberg (H3) is het met hem eens: “De rondpunten bergaf maken het parcours erg gevaarlijk en het kasseistuk, ook al is het heel kort, kan voor problemen zorgen door de schokken. Laten we hopen dat er een oplossing gevonden wordt voor de Spelen. De twee beklimmingen passen bij mijn stijl en capaciteiten. Mijn gevoel is vrij positief!

Ewoud Vromant (C2) testte het parcours met zijn twee fietsen (tijd- en wegritfiets). De beklimmingen (la côte de Courtry, 1 km aan 4,5% en la côte de Clichy-sous-Bois, 850 meter aan 4,7%) maken hem niet bang: “Ze zijn niet te steil, wat mij wel afgaat, ook al geef ik de voorkeur aan vlakke parcoursen. De afdaling is vrij moeilijk en technisch, met een rotonde en een scherpe bocht beneden... Ik vind het belangrijk om een parcours vooraf goed te verkennen. Dus ik ben van plan om meerdere keren terug te gaan en ik blijf het ook verder bestuderen via Google Maps en Street View.”

Tot slot deelt Remko Meeusen, één van de coaches van het nationale team, zijn indrukken:  “Allereerst moet ik zeggen dat dit een heel mooi parcours is. Het is ook een moeilijk parcours, met twee vrij technische afdalingen, wat bemoedigend is voor onze renners. De beklimmingen zijn niet al te steil, zeker in vergelijking met die in Rio. De rechte stukken na de beklimmingen liggen onze atleten goed, of het nu bijvoorbeeld gaat om Ewoud (Vromant), Tim (Celen), Jonas (Van de Steene) of Louis (Clincke). We zijn dus optimistisch en hopen enkele medailles te winnen... Het enige nadeel is dat dit parcours buiten het hart van Parijs ligt. Laten we hopen dat de Belgische fans er niettemin aanwezig zullen zijn om onze jongens aan te moedigen!”

Belangrijk voor de supporters: de toegang voor het publiek tot het parcours is gratis.

Praktische info:  

  • Circuit van 13,9 kilometer (140m hoogteverschil per ronde)  
  • Start en finish: Clichy-sous-Bois (boulevard Émile Zola)
  • Woensdag 4 september: tijdrit voor alle categorieën
  • Donderdag 5 september: wegrit voor de handbikes
  • Vrijdag 6 september: wegrit voor de tandems en tweewielers
  • Zaterdag 7 september: wegrit voor driewielers en tweewielers