Paralympic Team Belgium sluit EK paardrijden af met drie extra medailles

Gepost op 25 Aug. 2019

De vier Belgen die deelnemen aan het Europees kampioenschap paardrijden, kwamen zondag allen in actie in de Freestyle Test, de vrije kür op muziek.  Barbara Minneci (Graad III), Manon Claeys (Grade IV) en Michèle George (Graad V) wonnen alle drie een bronzen medaille. Daarmee brengen ze het eindtotaal voor België op zes. Debutant Kevin Van Ham werd vijfde in Grade V.
 
De Europese kampioenschappen Para-dressage, geïntegreerd in het kampioenschap voor validen, vonden tot vandaag plaats in Rotterdam, Nederland. Na de uitmuntende prestaties in de Individual Tests (zilver voor Claeys, brons voor Minneci en George), en na de vierde plaats in het landenklassement dankzij goede resultaten in de Team Tests, kwamen de Belgische ruiters vandaag allemaal in actie in de Freestyle Test. Dat nummer is voorbehouden voor de beste acht individuen uit elke handicapklasse.
 
In Graad III kwam Barbara Minneci als eerste in actie en ze bevestigde haar uitstekende werk met haar paard Stuart. Met 73,127% zette ze de derde beste prestatie neer. De amazone uit Strombeek-Bever, vijftig jaar oud, won nog nooit een medaille op een grote internationale competitie. Met tweemaal brons zette ze dus unieke resultaten neer.
 
Manon Claeys en San Dior, samen nog goed voor een zilveren medaille in de individuele proef op donderdag, hadden ook op zondag ambities in de Freestyle (Graad IV). Met 73,355% grepen ze ook brons, op minder dan vier tienden van de tweede, de Zweedse Jakobsson.
 
In Graad V behoorden Michèle George, goed voor vier paralympische medailles in Londen en Rio, en haar nieuw paard, Best of 8, tot de kanshebbers. Ze beëindigde haar proef met een score van 74,720% en neemt ook het brons. Kevin Van Ham, debutant op dit EK, zetten een mooi nummer neer en werd vijfde, hetzelfde knappe resultaat als in zijn Individual Test.
De zes medailles die Paralympic Team Belgium hier verzamelde, doen het beste verhopen voor de Paralympische Spelen van Tokio 2020.
 
Walter Van Haegenborgh, delegatieleider:
« Met zo’n resultaat kan ik als delegatieleider alleen maar blij zijn. We voelden dat er goede resultaten zaten aan te komen want de ruiters presteerden erg goed op de laatste internationale wedstrijden. Maar ze moesten het nog bewijzen tegen de Europese toppers. Wat mij extra gelukkig maakt, is dat deze ploeg, met ruiters in drie verschillende klassen, veel potentieel heeft in de toekomst. Michèle George staat hier met een nieuw paard meteen twee keer op het podium. Barbara Minneci kon goed samenwerken met Stuart, haar paard dat Barilla vervangt en met wie Barbara al enkele jaren een vast duo vormt. Zo’n switch maken, is nooit gemakkelijk voor een ruiter die in amazone opstapt. Manon Claeys kon haar zilveren medaille uit 2017 verdedigen en toonde dat ze nog altijd progressie maakt.»