Johan De Rick en Laurens Devos laureaten Nationale Trofee Victor Boin 2020 en 2021

Gepost op 10 mei. 2022

Johan De Rick, coach en voormalig speler van de Belgische nationale goalbalploeg, en tafeltennisser Laurens Devos, tweevoudig paralympisch kampioen, zijn de laureaten van de Nationale Trofee Victor Boin 2020 en 2021. De trofee zal hen overhandigd worden door de jury tijdens een evenement op 18 mei in het Sportimonium in Zemst.

De Nationale Trofee Victor Boin werd in 1974 in het leven geroepen ter nagedachtenis van Victor Boin, medeoprichter en eerste voorzitter van het Belgian Paralympic Committee, die in grote mate heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de Paralympische beweging in België. Deze trofee beloont een paralympisch atleet voor zijn of haar prestaties in het afgelopen jaar en/of voor zijn of haar carrière en rol binnen de beweging. De trofee kan maar één keer in een carrière gewonnen worden.

Dubbele huldiging dit jaar

Wegens de coronacrisis werd de uitreiking van de trofee van 2020 vorig jaar uitgesteld, waardoor de twee laureaten hun prijs op 18 mei in ontvangst zullen nemen. De uitreiking van de Nationale Trofee Victor Boin wordt beheerd door het Sportimonium, het nationaal sport- en Olympisch museum.

Dankzij de kwalificatie van de Belgian Bulls voor de Paralympische Spelen van Tokio 2020 werd Johan De Rick, al 8 jaar coach van onze nationale goalbalploeg, verkozen tot winnaar van de Victor Boin Trofee 2020. Voor hij coach werd, speelde de nu 51-jarige Johan De Rick lange tijd voor de nationale goalbalploeg en droeg hij er de aanvoerdersband. Hij nam deel aan de Paralympische Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012, waar onze nationale ploeg respectievelijk 10e en 7e eindigde.

Sinds 2014, leidt hij het team waarmee hij al een mooi palmares kan voorleggen: een bronzen medaille op het EK 2017 en een bronzen medaille op het WK 2018. In Tokio eindigden de Belgian Bulls op een 6e plaats.

Laurens Devos beloond voor zijn Paralympische titelverlenging

Tafeltennisser Laurens Devos wint de Nationale Trofee Victor Boin 2021. In Rio 2016 zorgde de toen 16-jarige Devos voor een verrassing door het Paralympisch toernooi in klasse 9 te winnen. Hij werd de jongste paralympische kampioen in de geschiedenis. Hij verloor geen enkele set en de titel leverde hem heel wat prijzen op: paralympisch tafeltennisspeler van het jaar (Internationale Tafeltennisfederatie), Paralympiër van het jaar (Vereniging van Belgische Sportjournalisten) en mannelijke belofte van het jaar (International Paralympic Committee). 

Laurens Devos veroverde sindsdien ook verschillende Europese en wereldtitels. Ook in het dubbelspel, in duo met Ben Despineux, pakte hij Europees goud. Op de Paralympische Spelen in Tokio bevestigde Laurens Devos afgelopen zomer zijn meesterschap door zijn titel te verlengen.

Denis Jaeken, voormalig voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en voorzitter van de jury:

« We zijn zeer verheugd dat we weer Paralympische atleten kunnen lauweren met de Nationale Trofee Victor Boin. Door de onderbreking omwille van de Covid pandemie vieren we dit jaar zowel de laureaat van 2020 als die van 2021.

Enerzijds Johan De Rick, die een indrukwekkend palmares in het goalbal kan voorleggen, zowel als speler als als coach. Ook in de organisatie en educatie van de goalbalsport in ons land verzet hij bergen werk. Anderzijds Laurens Devos, ongetwijfeld de meest talentrijke jonge paralympische tafeltennisser ter wereld, met een tweede Paralympische gouden medaille in Tokio, en eveneens verschillende wereld- en Europese titels. En nog maar 21 jaar. Hij speelt ook op hoog niveau in de valide competitie en de vraag is of hij ook op de Olympische Spelen zou kunnen schitteren. De laureaten zijn prachtige ambassadeurs van de Belgische paralympische beweging, die hoge toppen scheert. »

Marc Vergauwen, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en lid van de jury:

"Ik wens beide laureaten te feliciteren. De ervaring van Johan is een enorme meerwaarde voor de Belgian Bulls, waar de ambitie in de loop der jaren is gegroeid. In de afgelopen jaren hebben zij twee medailles behaald in belangrijke wedstrijden en ik twijfel er niet aan dat er nog meer zullen volgen. Wat Laurens betreft, denk ik dat hij geen introductie meer nodig heeft. Hij domineert zijn categorie nu al vele jaren en ik ben onder de indruk van zijn continuïteit op het hoogste niveau. Hoewel hij alles al heeft gewonnen, blijft hij nog steeds erg gemotiveerd. Ik wens hen beiden het beste toe op hun weg naar de Paralympische Spelen van Parijs.”

Indien u als pers deze uitreiking wenst bij te wonen, gelieve contact op te nemen met sportimonium@sportimonium.be.