Francis Rombouts eindigt vierde op WK boccia

Gepost op 10 Dec. 2022

Op het wereldkampioenschap boccia in Rio de Janeiro (Brazilië) heeft Francis Rombouts een vierde plaats behaald! In de kleine finale verloor hij van de ervaren Thaise topper Vongsa. Het is de beste prestatie ooit voor onze ervaren bocciaspeler, en een historisch resultaat voor ons land.

In de halve finale moest Francis Rombouts het opnemen tegen de Japanner Takayuki Hirose (WRK 20). Een te duchten tegenstander want op vrijdag stuurde die de nummer één van de wereld huiswaarts. Het werd een wedstrijd op topniveau, maar de Japanner was in elk end sterker dan Francis, die met een 9-0 nederlaag naar de strijd om het brons verwezen werd.

In de namiddag moest hij daarvoor aan de bak tegen de Thai Watcharaphon Vongsa, reeds vier keer goed voor goud en een keer zilver op de Paralympische Spelen. De Thai is tevens de huidige nummer twee van de wereld. In het eerste end moest Francis één puntje aan de Vongsa laten, waarna die in end twee en drie de score kon aandikken tot 5-0. In het laatste end van de partij speelde Francis alles of niets met een verre witte bal, maar het was ook daar de Thai die aan het langste eind trok. Eindscore: 7-0 voor Vongsa.

Ondanks zijn twee nederlagen op de slotdag blikt Francis tevreden terug op zijn toernooi: “Ik ben wat teleurgesteld, maar kan deze nederlagen ook relativeren. Het was een goede les: ik heb voor het eerst op een WK voor de medailles mogen spelen. Ik deed ervaring op en kan hopelijk in de toekomst beter met die situatie omgaan door wat ik hier meemaakte. Ik hou een goed gevoel over aan dit WK. Die vierde plaats is mooi voor het vertrouwen.”

In de poules klopte Francis de titelverdediger Saengampa (WRK 3) en na een nederlaag tegen een Mexicaan ging hij als tweede door naar de achtste finales. Daarin klopte hij de regerende Europese kampioen Abilio Valente. In de kwartfinales moest zijn tegenstander forfait geven door een coronabesmetting.