Ewoud Vromant sprint naar brons in scratch op WK G-baanwielrennen

Gepost op 24 Mar. 2024

Op de wereldkampioenschappen G-baanwielrennen in het Braziliaanse Rio de Janeiro heeft Ewoud Vromant brons behaald in de scratch race (klasse MC2). In een sprint voor plek twee werd hij geklopt door de Japanner Kawamoto. Goud was voor de Fransman Alexandre Léauté.

Ewoud Vromant stond zondag op het WK aan de start van zijn laatste van vier wedstrijden: de scratch race. Al vrij snel kon hij met een groepje van vijf ontsnappen en zo pakte hij een ronde op de rest van het deelnemersveld. Op acht ronden van het einde plaatste Alexandre Léauté dan zijn tweede, allesbeslissende versnelling. Hij reed solo opnieuw een ronde bijeen en pakte als topfavoriet goud. In de achtervolging was het chaos en Vromant leek aanvankelijk de slag te missen, maar zijn landgenoot Thibaud Thomanne piloteerde hem vanuit de groep terug in koers.

“Die actie van Thibaud was onmisbaar, anders pak ik geen medaille vandaag”, zegt Ewoud dankbaar. “Ik riep ‘Aide-moi’ (help mij, nvdr), waarop hij met mij in het wiel twee man voorbij sprintte en mij lanceerde richting de groep die wou wegrijden.”

Vromant is dan ook erg tevreden en behaalde naar zijn gevoel het best mogelijke resultaat. “Aan de Fransman was vandaag niets te doen, en de Japanner is intrinsiek een snellere sprinter dan ik, dus ik ben zeker tevreden met het brons.”

Het is de tweede WK-medaille voor Ewoud Vromant, nadat hij eerder deze week zilver behaalde in de individuele achtervolging. Hoe blikt hij terug op het WK? “Mijn ambitie ligt altijd bij goud, dat is zo als je ooit wereldkampioen bent geweest, maar als ik nu de analyse opmaak, dan moet ik zeker tevreden zijn met zilver en brons.”

Ewouds volgende doel zijn de Paralympische Spelen in Parijs. “Daar wil ik echt opnieuw een gouden medaille proberen behalen. Al de rest staat in teken daarvan.”

Thibaud Thomanne werd uiteindelijk 14e in de MC2 scratch race. Eerder op de dag werd de herentandem Milan Thomas – Mathias Lefeber (piloot) zesde in de sprint. In de Mixed Team Sprint werden Thibaud Thomanne, Jarno Thierens en Niels Verschaeren achtste.

De wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro lopen stilaan ten einde. Later vanavond worden de laatste wedstrijden afgewerkt. Lennert Vanlathem sluit het WK af met de MC1 scratch race.

De medailleteller voor Paralympic Team Belgium staat momenteel op drie stuks.