E. Vromant knalt naar zilver in individuele achtervolging in Rio

Gepost op 20 Mar. 2024

Op de wereldkampioenschappen G-baanwielrennen in het Braziliaanse Rio de Janeiro pakte Ewoud Vromant zilver (klasse MC2) op de openingsdag. In de kwalificaties zette hij met 3:32.072 een dik persoonlijk record en tweede tijd neer. In de finale voor goud was de Fransman Alexandre Léauté de snelste.

In de klasse MC2 mocht Ewoud Vromant meteen aantreden in zijn lievelingsnummer: de 3 kilometer individuele achtervolging. Onze landgenoot wou wraak nemen voor de leegloper die hem een goed resultaat kostte op het WK in Glasgow vorig jaar. Met een geweldig persoonlijk record van 3:32.072 plaatste Ewoud zich met de tweede tijd voor de finale. Daarin kwam hij uit tegen de Fransman Alexandre Léauté. Zijn concurrent was iets sneller en kaapte het goud weg. Ewoud bezorgde Paralympic Team Belgium een hele mooie zilveren medaille en opent de Belgische teller.

"De laatste weken voelde ik mijn topvorm komen tijdens de trainingen en we hadden ons ook op de hete omstandigheden in Rio voorbereid. Ik wou graag de finale voor goud rijden, dus dat doel behaalde ik vanmorgen al", zegt Ewoud. "In de finale was Léauté vandaag sneller, maar ik heb vertrouwen in de progressie die ik in dit nummer nog kan maken."

Eerder op de dag maakten Yoica De Kock (klasse WC4), Lennert Vanlathem (MC1) en Thibaud Thomanne (MC2) hun debuut op een WK baanwielrennen. De Kock kon door een mechanisch probleem haar wedstrijd niet afwerken, en haar twee landgenoten konden zich met een respectievelijk 8e en 19e plaats niet kwalificeren voor de finales.

In de klasse MC4 openden Louis Clincke en Jarno Thierens hun omnium met 17e en 5e plaats in de 200 meter sprint met vliegende start.

Later op de avond kwamen beide heren in actie kwalificatiewedstrijd van de scratch race. 

Acht Belgen nemen tot eind deze week aan het WK G-baanwielrennen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Zes jaar na de vorige editie is Rio opnieuw de gaststad. Voor het Belgische team is dit WK ook een belangrijke stap richting de Paralympische Spelen van Parijs 2024: ze staan er tegenover de sterkste concurrenten en er zijn dubbele punten te verdienen met oog op de felbegeerde plaatsen voor ons land in Parijs. De Belgen begonnen dus vastberaden aan hun openingsdag.

Ewoud Vromant op het WK G-baanwielrennen in Rio – © SWpix.com / Paralympic Team Belgium