De laureaten van de Paralympic Sport Awards van 2020 zijn gekend

Gepost op 12 Mar. 2021

Wielrenners Ewoud Vromant en de tandem Griet Hoet/Anneleen Monsieur zijn de laureaten van de « Performance of the year awards » bij de heren en dames. Zwemster Tatyana Lebrun werd verkozen tot « Engie Talent of the Year 2020 ». Dat werd vandaag vanuit Etterbeek bekend gemaakt via een virtuele ceremonie van de «Paralympic Sport Awards 2020 ».

In het door het coronavirus geteisterde jaar 2020 werd beslist het format van de jaarlijkse Paralympic Sport Awards van Paralympic Team Belgium aan te passen. Vanaf heden zullen enkel individuele awards worden uitgereikt (*).

Drie trofeeën werden tijdens deze eerste vernieuwde Paralympic Sport Awards uitgereikt :

  • ENGIE Talent of the year 2020 (**)
  • Performance of the year 2020 – Dames
  • Performance of the year 2020 – Heren

Gegeven de huidige situatie ging deze ceremonie in beperkte kring door in het Brusselse. De supporters konden van thuis uit meevolgen via een virtuele uitzending op de kanalen van Paralympic Team Belgium.

Pistewielrenners in de prijzen

Na een Japans getinte introductie van de taiko-groep Tataké-taiko ! en een gesprek met voorzitter Anne d’Ieteren over de niet zo vanzelfsprekende voorbereidingen voor Tokio 2020, nodigden presentatoren Maureen Louys (RTBF) en Guillaume Gobert (woordvoerder Belgian Paralympic Committee) de Heer Jacques Spelkens (CSR Manager ENGIE) uit op het podium om de eerste award uit te reiken. De 16-jarige zwemster uit Stavelot Tatyana Lebrun werd verkozen tot de 9e « ENGIE Talent of the Year » en moest haar tranen de vrije loop laten bij een felicitatieboodschap van vice-Olympisch kampioen Pieter Timmers.

Na een inspirerende video, waarin verschillende Paralympiërs hun hart luchtten over het moeilijke afgelopen jaar, maar tegelijkertijd ook hun enthousiasme voor Tokio deelden met de kijkers, was de tijd gekomen om de eerste laureaten van de « Performance of the year awards » bekend te maken (prestaties van 2020).

Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, had de eer de laureaten aan te kondigen bij de dames. De tandemdames Griet Hoet (slechtziend) en Anneleen Monsieur (pilote) werden gelauwerd voor hun medailles op het WK piste van 2020 in Canada: brons in de 3km achtervolging en zilver in de sprint (niet-Paralympisch nummer).

Bij de mannen was met Eddy Merckx één van dé sporthelden uit onze sportgeschiedenis naar Etterbeek afgezakt om pistier Ewoud Vromant aan te kondigen als laureaat bij de mannen. De wielrenner met bovenbeenamputatie behaalde op het WK piste de gouden medaille in de 3km achtervolging, en deed dat in een nieuw wereldrecord.

Supergenomineerden

De afgelopen weken werden de supergenomineerden reeds aangekondigd. Nogmaals een overzicht :

  • ENGIE Talent of the year 2020: Tatyana Lebrun (para swimming), Jarno Thierens (para swimming), Milan Thomas (para-cycling) et Jaad Van Kauter (para athletics).
  • Performance of the year 2020 – dames: Manon Claeys (para-equestrian), Michèle George (para-equestrian), de tandem Griet Hoet/Anneleen Monsieur (para-cycling) en Man-Kei To (para-badminton).
  • Performance of the year 2020 – heren: Peter Genyn (para athletics), Joachim Gérard (wheelchair tennis), Roger Habsch (para athletics) en Ewoud Vromant (para-cycling).

Herbeleef de ceremonie:

(*) De laureaten werden gekozen door de Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee, op basis van kandidaturen van de G-sportfederaties Parantee-Psylos en Ligue Handisport Francophone.

(**) Deze trofee werd in 2012 voor het eerst uitgereikt.