Blindenvoetbal

5-a-side, in de jaren '50 ontstaan in Brazilië, maakte zijn paralympisch debuut op de Spelen van Athene in 2004.

Deze sport voor atleten met een visuele beperking is geïnspireerd op het traditionele voetbal, waarvan het merendeel van de regels wordt gevolgd. Het onderscheid schuilt evenwel in aanpassingen aan het terrein en wijzigingen afgestemd op de spelers, zoals bijvoorbeeld geen buitenspel, bal mag tegen de boarding, geen contact, …

Blindensport wordt gespeeld op een veld van 40 meter bij 20, met aan de zijkanten een boarding van minimum 1 meter hoog. Twee teams komen tegen elkaar uit: telkens vier geblinddoekte spelers en een ziende doelman.

Geluiden maken integraal deel uit van de tactiek. Zo melden de spelers hun aanwezigheid door 'voï' te roepen, een zeer belangrijk geluidssignaal waardoor ook eventuele frontale botsingen vermeden kunnen worden. In de bal zit een geluidscapsule. Achter het doel van de tegenstanders staat een gids die de positie van het doel aangeeft aan de aanvaller.

Het spel duurt twee keer 25 minuten.

Classificatie

In de competitie bestaan er twee groepen van beoefenaars:

  • Categorie B1: voorbehouden voor blinde spelers of spelers die enkel licht waarnemen. Om een grotere rechtvaardigheid te verzekeren, dragen ze oogbedekkingen tijdens de wedstrijden. Enkel deze beoefening is paralympisch.
  • Categorie B2/B3: heeft betrekking op slechtziende voetballers. De regels verschillen enigszins ten opzichte van categorie B1: speeltijd, afmetingen van het veld, …

 

Internationale federatie

Op internationaal vlak wordt het voetbal 5-a-side gecoördineerd door de IBSA (International Blind Sports Federation), lid van het IPC (International Paralympic Committee).

Liga's

Wilt u meer weten over het blindenvoetbal in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.