Blindenvoetbal: België sluit af met een 8e plaats op het EK

Gepost op 25 Aug. 2017

De Belgian Blind Devils verloren hun wedstrijd voor een zevende plaats met 1-0 tegen Italië. Onze nationale ploeg verlaat Berlijn met gemengde gevoelens.

Het EK 5-a-side voetbal (blindenvoetbal) vindt plaats tot en met de 27 augustus in Berlijn. De Belgian Blind Devils mochten België vertegenwoordigen in de Duitse hoofdstad.

In de loodzware groepsfase kwam ons land uit tegen het volledig podium van 2015 (Turkije, Rusland en Spanje). Ondanks een stijgend spelniveau sloot België de groepsfase af met drie punten, wat overeenkwam met één overwinning en drie nederlagen.

Deze positie leverde een nieuwe wedstrijd op tegen Italië met een zevende plaats als inzet. De Belgen knokken zich meteen in de wedstrijd. Door overtuigend voetbal en rust te brengen op de grasmat kan het EK verlaten worden met een positieve noot. Dankzij hun dominant spel vonden ze regelmatig de laatste pas richting Alexandre Wespès, het speerpunt van de ploeg. De vele mogelijkheden stapelden zich op maar de afwerking liep telkens mis. De spelers gaan rusten met een brilscore op het bord.

De tweede helft verliep meer gelijk op en werd een fysieke uitputtingsslag. Vele harde duels volgden in snel tempo op.
Op 20 seconden voor affluiten vond de jonge Italiaanse aanvaller Paul Iyobo de weg naar doel. Met zijn efficiëntie en duelkracht leverde hij meteen de eindscore af: 1-0.

Frédéric Jacquemart, coach van de Blind Devils : «We voelen ons allen gefrustreerd. Het was een evenwichtige wedstrijd, tegen een ploeg van ons niveau. We bevonden ons een vijftiental keer in een aanvallende situatie en konden deze niet benutten. Ondanks alles, deden we een nieuwe ervaring op, doch hebben we nog veel werk voor de boeg, maar anderzijds hebben we nog een grote groeimarge».

Deze achtste plaats levert België een deelname op voor Euro 2019.