PyeongChang 2018

De twaalfde Paralympische Winterspelen gaan door van 9 tot 18 maart 2018 in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. De organisatoren rekenen op de deelname van 570 atleten (d.i. 24 % méér dan in Sochi 2014), die aan de start zullen komen in 6 sporten en zullen strijden om 80 gouden medailles.

PyeongChang werd verkozen als gaststad voor de Olympische en Paralympische Spelen op het 123ste congres van het IOC (International Olympic Committee), dat in 2011 in de Zuid-Afrikaanse stad Durban plaatsvond.

PyeongChang is de tweede Aziatische stad die de Winterspelen toegekend krijgt, na het Japanse Nagano in 1998.

We herinneren eraan dat de Olympische en Paralympische Spelen sinds 1988 in dezelfde stad worden gehouden. In 2001 werd deze feitelijke toestand omgezet in een regel na een overeenkomst tussen het IPC en het IOC (One bid, one city). De Olympische en Paralympische Spelen worden tegenwoordig ook door eenzelfde comité georganiseerd.

Het logo van PyeongChang 2018 bestaat uit de herhaling van een Koreaanse letter die symbool staat voor sneeuw en ijs, maar ook verwijst naar de Paralympische steratleten.

Beide letters naast elkaar zijn synoniem voor gelijkheid en drukken bovendien het belang van PyeongChang voor de atleten, de toeschouwers en het publiek uit.

Passion. Connected.

“Passion. Connected” is de slagzin van deze twaalfde editie van de Paralympische Winterspelen. Beide woorden verwijzen naar de doelstellingen van de Spelen zelf én naar de erfenis die ze willen nalaten. Met het woord “passion” wil men PyeongChang 2018 afschilderen als een universeel festival van wederzijdse inspiratie, waar iedereen kan genieten van het unieke en warme onthaal van de Koreanen en de gedrevenheid van de Olympische en Paralympische geest kan ervaren.

Het woord “connected” slaat dan weer op de belangrijke verbondenheid tussen PyeongChang en de rest van de wereld. Dankzij de Koreaanse spitstechnologie zal iedereen de Spelen op elk moment kunnen ervaren. De term verwijst ook naar de nieuwe impuls die deze Spelen aan de Aziatische wintersport zullen geven.