WK Para Snow Sports: Linda Le Bon behaalt een zilveren medaille op de afdaling

Gepost op 14 Jan. 2022

De eerste dag van de wedstrijden in para-alpineskiën en er is al meteen een eerste medaille voor Paralympic Team Belgium op het Wereldkampioenschap Para Snow Sports. Deze ochtend, in Lillehammer, hebben Linda Le Bon (B2 – Visuele beperking) en haar voorskiër Pierre Couquelet, een zilveren medaille kunnen veroveren op de afdaling (downhill). De wedstrijd werd gewonnen door de Slovaakse Henrieta Farkasova en de Zuid-Koreaanse Sara Choi vervolledigde het podium.

Nadat de para-skiërs een dag extra geduld moesten uitoefenen wegens te zachte weersomstandigheden, kon deze ochtend het WK eindelijk van start gaan. De afdaling was de eerste discipline die op het programma stond, waarbij Linda Le Bon met startnummer 3 als één van de eersten door het startpoortje mocht gaan.

« Ik moet toegeven dat ik voor de start erg nerveus was. Ik had 2 goede training runs achter de rug, maar voelde mij vandaag toch iets minder. De piste was heel ijzig en mijn benen hebben hard moeten werken om deze afdaling tot een goed einde te brengen », vertelt de atlete van de Ligue Handisport Francophone.

Als skiester met een visuele beperking, moet Linda Le Bon volledig vertrouwen op de richtlijnen van haar voorskiër op deze 1847 meter lange piste. Met een toch wel verstoorde voorbereiding, door de huidige coronapandemie, en met weinig trainingsmogelijkheden, was het zeker uitdagend om deze Olympische piste van Lillehammer aan te vallen. Deze piste is oorspronkelijk ontworpen voor het valide circuit en is daarom heel veeleisend met een groot hoogteverschil en belangrijke sprongen.

« Ik ben blij dat ik de finishlijn rechtstaand kon overschrijden », lacht Linda. « Maar even serieus, het gebrek aan wedstrijden voel je vooral in je hoofd. We skiën namelijk aan bijna 100 km/u, zonder echt iets te kunnen zien. Het is dus noodzakelijk geconcentreerd te blijven tot het einde. Ik ben dus heel blij met deze eerste podiumplek », voegt Linda toe.

Dit Wereldkampioenschap begint dus heel goed voor het duo van Ski Racing Team Wallonia. Linda en Pierre zullen proberen ook op andere snelheidsdisciplines het podium te halen. De snelheidsnummers zijn hun specialiteit, terwijl de technische disciplines vooral een uitstekende voorbereiding zijn met het oog op de Paralympische Spelen van Peking, waar ze hun kwalificatie reeds voor op zak hebben.

Het programma en de resultaten kunnen hier worden geraadpleegd.