WK Para-Cycling: Geen podia ondanks uitstekende vorm van Belgische ploeg

Gepost op 04 Sep. 2017

De UCI World Para-cycling Road Championships eindigden gisteren in Pietermaritzburg. Geen medaille voor het Paralympic Team Belgium, maar wel driemaal vierde en vijf keer top-5. Wegens tegenslagen zoals valpartijen en mechanische pech weerspiegelt het WK niet het uitstekende seizoen van de Belgen tot dusver.

Door de 11 behaalde medailles tijdens de World Cups dit wielerseizoen, beoogde ons land enkele mooie resultaten op de wegen van Zuid-Afrika. De negen atleten (en één gids) van het Paralympic Team Belgium komen in hun opperbeste vorm aan de start.

Tijdrijden

Op donderdag 31 augustus startten de eerste wedstrijden voor de tijdrijders (driewielers en handbikers). De atleten moeten meerdere, plaatselijke rondes afleggen van iets minder dan 8km. Het is een geaccidenteerd parcours waarin de wind een belangrijke rol speelt.

Raphaël Blaise rolt als eerste Belg van het startpodium. De wielrenner uit Malmédy klokt af op 32:11.33 na 15,5km en verovert de tiende plaats in klasse T2 (driewieler).
Begin namiddag is het de beurt aan de drie handbikers.

Jonas Van de Steene (klasse H4) neemt een snelle start in zijn race tegen de klok. Helaas verliest de atleet een halve minuut wegens kettingproblemen. Onze landgenoot wordt gedubbeld door de latere gouden medaillewinnaar Jetze Plat en komt mentaal onder druk te staan. Hij kan zich niet terug in de wedstrijd knokken en eindigt zesde in een chrono van 40:22.77 na 23.3km. Aangezien hij dit jaar al tweemaal het podium op mocht voor het tijdrijden in de World Cup, reageert hij eerder teleurgesteld met het resultaat.

Jean-François Deberg (klasse H3) lijkt in goede doen te zijn. Na een sterk begin, legt hij ook de drie rondes in een gelijkmatig tempo af. Omwille van een kettingprobleem moet hij enkele seconden toestaan tegenover zijn concurrenten. Hij valt net naast het podium, een ondankbare vierde plaats op 15 seconden van het brons. De chrono stopt na 40:37.73 (23.3km). Opsteker voor Deberg is dat hij de Italiaan Podesta, wereldkampioen van de afgelopen drie jaren, wel achter zich kon laten.  

Christophe Hindricq (klasse H2) voelt meteen bij aanvang van de wedstrijd dat hij niet in zijn sas is. Op aanraden van de coach rijdt hij de wedstrijd uit op reserve om zich te sparen voor de handbike team relay van zondag. Hij eindigt achtste met een chrono van 39:10.25 (15.5km).

Vrijdag is het de beurt aan de tijdrijders voor fietsen en tandems. De wind blaast opnieuw zeer hard in Pietermariztburg.

Tijdritspecialist Diederick Schelfhout verdedigt onze driekleur in klasse C3. De wielrenner is erop gebrand nog een medaille toe te voegen aan zijn palmares, nadat hij begin dit jaar op het wereldkampioenschap piste brons pakte op de 3km. Een bliksemstart levert hem een virtuele 4e plaats op na de eerste ronde. Jammer genoeg kan hij het tempo niet volhouden op een zware omloop die niet op zijn maat geschreven is. Hij valt hij terug naar een 11e plaats in 35:40.52 (23.3km).

Griet Hoet, atlete met visuele beperking, en haar gids Anneleen Monsieur betwisten hun race in klasse B. De twee vrouwen waren er al bij in Rio, maar staan nu voor hun allereerste wereldkampioenschap op de weg. Door een constant tempo te rijden en voldoende power aan de dag te leggen, zetten ze de vierde tussentijd neer. In de rondes nadien lopen ze echter niet in op de andere drie teams. Ze reden als vierde over de finish, op 1 minuut en 20 seconden van de Polen die het brons wegkaapten. Chrono : 48:22.45 (31km).  

 

Wegwedstrijden

Op het weekendprogramma staan de wegritten gepland. De wedstrijden worden gereden op een kortere omloop, namelijk 6,6km. De wind is nog steeds van de partij.

Christophe Hindricq (klasse H2) is de eerste Belg aan de start. De handbiker koerst met een slecht gevoel en besluit uit de wedstrijd te stappen. DNF.

Vervolgens is het de beurt aan Jonas Van de Steene in klasse H4. Na de teleurstelling in het tijdrijden voelt onze landgenoot dat de armen dit keer goed aanvoelen en vertrekt zelfverzekerd om 10 rondes af te leggen. De atleet uit Zaffelaere weet dat hij niet kansloos is als het uitkomt op een sprint en besluit de aanvallen van zijn concurrenten te counteren. Zoals verwacht volgen er vele aanvallen tijdens de wedstrijd. Er worden voortduren groepjes gevormd, maar vanaf ronde acht zit iedereen terug in het peloton. De Nederlander Jetze Plat plaatst een aanval en de enige die kan aanpikken is de Pool Wilk. Beide mannen bouwen meteen een kloof uit op het peloton.
Jonas Van de Steene houdt stand in een groep van vijf die strijd leveren om de derde plaats. Tijdens de eindsprint komt onze atleet ingesloten te zitten, waardoor hij de Duitser Jeffre, die uit laatste positie kwam, niet meer kan remonteren. Sprint verloren dus en een gevoel van frustratie in het Belgisch kamp na alweer een vierde plaats…

Het startschot weerklinkt vervolgens voorTim Celen en Raphaël Blaise in klasse T2 (driewielers). Ondanks een goede start heeft Tim Celen geen antwoord op de aanval van de Duitser Hans Durst, die het peloton uiteen doet vallen. Tim Celen eindigt zesde op 2 minuten 37 van de nieuwe wereldkampioen Durst. Raphaël Blaise komt als elfde over de streep op 8 minuten 37.

Jean-François Deberg mag op zaterdag als laatste Belg over het asfalt scheuren. De handbiker uit Baelen komt vastberaden aan de start van zijn wegwedstrijd in klasse H3. Het noodlot slaat toe in de tweede ronde. Zijn zak voorzien met water komt los te zitten en weerhoudt hem om zijn tempo te verhogen. De Belgische atleet moet heel wat tijd afstaan om dit euvel op te lossen voor de derde ronde. Afgezien van al zijn inzet om terug te keren in de wedstrijd, geraakt hij niet in de voorste gelederen. Met een negende plaats als resultaat druipt hij zeer teleurgesteld af.

De wegwedstrijden voor de renners (klassen C1, C2, C3) staan geprogrammeerd op zondag, eveneens de laatste competitiedag van dit WK.

Landgenoten Diederick Schelfhout en Kris Bosmans gaan de strijd aan in klasse C3. Kris Bosmans, de zilveren medaillewinnaar van de Paralympische Spelen in Rio, verkeert in topconditie. Beide Belgen tekenen present in de kopgroep. Echter tijdens de derde ronde is er een zware valpartij en gaan ze allebei tegen de grond. De blessures op zich zijn niet erg, maar wegens beschadigde fietsen kunnen ze hun race niet afmaken. Een « DNF » met een wrange nasmaak.

Koen Heuvinck uit Lebbeke betwist zijn wedstrijd in klasse C1. De renner is niet meteen betrokken in de valpartij, maar ondervond wel hinder door in de remmen te gaan. Het belette hem de vier eerste renners in klasse C1 te volgen. Ondanks dit voorval presteerde onze landgenoot sterk in de eindfase waar hij de sprint won voor de vijfde plaats.

Ook de tandem Hoet-Monsieur neemt de handschoen op voor hun wegrit op de laatste competitiedag. De twee atletes en andere concurrenten blijven heel de wedstrijd in het peloton rijden. De 72km verloopt zeer rustig, zonder enige aanval van een duo en dus gaan ze recht op een sprint af. De twee Belgen behalen een vijfde plaats.

De handbike team relay is de laatste discipline op dit kampioenschap. Het trio Hindricq, Deberg en Van de Steene kunnen, als bronzen medaillewinnaars op de Spelen van Rio in deze discipline, een goed resultaat neerzetten. In deze discipline dienen de renners elk om de beurt een ronde af te leggen van 1,1 km over een totale afstand van 9,8 km. Het kleinste foutje op zulke korte omloop kan meteen fataal zijn… Onze renners starten zeer snel, totdat Jean-François Deberg een technisch probleem kent. De Belgen komen als zevende over de aankomst.

Prachtige prestaties en vele top-5 noteringen kleuren dit wereldkampioenschap voor de Belgen. Desalniettemin heerst er in het team een gevoel van ontgoocheling, wegens het niet kunnen omzetten van de uitstekende vorm. Op naar 2018!