WK Goalbal: Belgische heren spelen voor medaille en ticket voor Tokio in halve finale

Gepost op 07 Jun. 2018

Het Belgisch herenteam goalbal heeft zijn kwartfinale tegen Iran met 8-1 gewonnen. Vrijdag speelt ons land om 10u30 de halve finale tegen Duitsland. Staan op het spel: een eerste WK-medaille en een ticket naar de Paralympische Spelen in Tokio! De geschiedenisboeken gaan ze nu al in. “Hiervoor doe je het.”
 
België speelde tegen Iran zoals in de poulewedstrijden: ijzig kalm, zelfverzekerd en perfectionistisch. Secuur in de verdediging en gevarieerd in de aanval. Ons land staat negende op de wereldranglijst maar kende geen moeite met de Aziaten, nummer zes van de wereld. Ons land won de wedstrijd met 8-1. Na de wedstrijd was speler Bruno Vanhove dan ook bijzonder tevreden. “Het is super om met dit team zo’n resultaat neer te zetten. Er zit veel zekerheid in ons spel en zo is het leuk spelen. Hiervoor doe je het als sporter”, zegt hij.
 

In de halve finale komt België uit tegen Duitsland (WR 4). “Geen makkelijk tegenstander, maar we gaan onze kansen proberen grijpen. We verdedigen erg goed en alles wordt gesloten. Hopelijk houdt dat ook tegen Duitsland, aldus Vanhove. De halve finale bereiken is een prestatie om u tegen te zeggen van de Belgen. Nooit eerder raakte ons land tot bij de laatste vier. Het beste resultaat was een vijfde plaats in 1978. De heren spelen nu voor de medailles én een ticket naar de Paralympische Spelen in Tokio 2020, want dat is weggelegd voor de top 3 op dit WK.

Coach Johan De Rick was onder de indruk. “Voorlopig zijn we hier bezig aan een foutloos parcours, dat is echt straf. De ploeg heeft vertrouwen en is mentaal rustiger geworden. Het gaat morgen spannend worden, maar we maken zeker kans.”
 
De Belgen raasden eerder deze week al door poule A. Nadat ze op dag één de nummers twee en drie van de wereld, respectievelijk Paralympisch kampioen Litouwen (8-5) en China (7-6), op knappe wijze klopten, werden in de daaropvolgende dagen ook ’s werelds nummer vijf Turkije (10-4), het nummer tien Zweden (9-2), de top-20 landen Algerije (8-2) en Australië (11-4), alsook Argentinië (9-1) door de gehaktmolen gedraaid. Enkel Brazilië, het nummer 1 van de wereld, deed in poule B even goed.

Vorig jaar won België brons op het EK, dat was de eerste medaille op een groot toernooi. Op de Paralympische Spelen van Londen in 2012 schopte het team het tot kwartfinalist. Vier jaar later kon België net geen selectie afdwingen voor de Spelen in Rio. België staat momenteel negende op de wereldranglijst.

LIVESTREAM.

Foto (copyright: Karl Nilsson, Swedish Paralympics Committee)