Wielrennen – De laatste World Cup doet het beste verhopen voor het WK

Gepost op 12 Aug. 2019

De laatste grote test voor het WK van 2019. Dat was de UCI World Cup wedstrijd van Baie-Comeau, die de afgelopen dagen voor onze renners geprogrammeerd stond in Canada. En het Para-cycling Team Belgium kwam met niet minder dan 6 medailles naar huis.  Tim Celen (T2) als Maxime Hordies (H1) waren met hun overwinningen in de wegrit de grote mannen.

Maxime Hordies (H1, tetraplegie) was uiteraard niet aan zijn proefstuk toe. In de vorige wereldbekerwedstrijden stond hij steevast mee op het podium. In de tijdrit in Canada verbrak de Overijsenaar zijn persoonlijke krachtrecords. Hij eindigde uiteindelijk op de 2e plaats op 9 seconden van het goud. In de tijdrit liet hij zijn tegenstand ver achter zich. Hij bouwde zijn voorsprong op de regerende wereldkampioen beetje bij beetje uit en veroverde zo de mooiste van de medaillekleuren.

Jean-François Deberg (H3) werd 6e in de tijdrit, waarin hij op een zeer glad parcours niet teveel risico’s nam. De regerende wereldkampioen deed in de wegrit dan weer wél mee voor het goud, maar standde uiteindelijk op de 2e plek. Opnieuw een mooie medaille voor « JF ».

Bij de ‘tricyles’ gooide een impressionnante Tim Celen (T2) hoge ogen in de wegrit. Hij was mee in een kopgroep die zich snel wist te ontdoen van het peloton, en haalde uit met een geweldige sprint, goed voor de overwinning.

Bij de dames mikte de tandem Griet Hoet - Anneleen Monsieur op de tijdrit. Amper 5 seconden scheidden onze dames van de Britse wereltop. Een knappe zilveren plak voor de tandemdames.

Bij de wielrenners, tot slot, bewees een andere tijdritspecialist zijn kunnen, ondanks een parcours dat hem niet op het lijf geschreven was. Ewoud Vromant (C2, bovenbeenamputatie) pakte uiteindelijk de bronzen plak mee naar huis. In de wegrit kende hij pech.

Ander Paralympische toppers waren eveneens van de partij in Canada. Kris Bosmans, Diederick Schelfhout, Raphaël Blaise, Jonas Van de Steene, Christophe Hindricq, Niels Verschaeren en Louis Clincke stonden ditmaal dan wel niet op het podium, maar ook hun prestaties doen het beste verhopen voor de komende weken. 

Het UCI World Cup circuit van 2019, het hoogste niveau na de wereldkampioenschappen, was een topjaar voor onze landgenoten. Dat doet uiteraard het beste verhopen voor het komende WK, dat van 12 tot 15 september geprogrammeerd staat in het Nederlandse Emmen.