Wereldkampioenschap G-boogschieten, volg onze 2 Belgische boogschutters in Dubai

Gepost op 11 Feb. 2022

Piotr Van Montagu en Ruben Vanhollebeke hebben zich kunnen kwalificeren voor het Wereldkampioenschap G-boogschieten dat zal plaatsvinden van 19 tot 27 februari 2022 in Dubai. Piotr neemt deel in de competitie “compound men open”, een Paralympische discipline, terwijl Ruben zijn titel zal verdedigen in de categorie voor atleten met een visuele beperking.

Enkele maanden na de strijd op de Paralympische Spelen van Tokio, zal Dubai binnen enkele dagen het strijdtoneel zijn voor het Wereldkampioenschap G-boogschieten. Ons land zal er vertegenwoordigd worden door 2 boogschutters :

 • Piotr Van Montagu (Ligue Handisport Francophone) in de « compound men open » ;
 • En Ruben Vanhollebeke (Parantee-Psylos) in de categorie voor atleten met een visuele beperking.

Voor Piotr Van Montagu zal dit de eerste internationale wedstrijd zijn sinds de Paralympische Spelen en hij kijkt er alvast naar uit : « Enkele dagen geleden nam ik deel aan het kampioenschap van de Ligue Francophone Belge de Tir à l’Arc, ideaal om weer in de juiste sfeer te komen. Als ik de startlijst van het WK bekijk, dan merk ik dat het grootste deel van mijn tegenstanders ook in Dubai aanwezig zullen zijn. Ik ga ervan uit dat zij net zo gebrand zijn als ik om terug in competitie te keren ».

Ook al trekt de atleet van de “Compagnie des Archers du Château de Gerpinnes” niet met duidelijke ambities naar Dubai, als gevolg van een moeilijke voorbereiding door de winterse omstandigheden, hoopt hij alsnog om voldoende punten bij elkaar te sprokkelen om te stijgen op de wereldranglijst. « In België beschikken we niet over indoor zalen waar we kunnen schieten vanop 50 meter, in tegenstelling tot het merendeel van de andere landen. Buiten trainen, met de wind, regen en koude, is erg ingewikkeld en bijgevolg is mijn voorbereiding niet ideaal. Dit is waarom ik geen exacte plaats als doel wens uit te spreken, maar ik hoop minstens een goede kwalificatie neer te zetten om op die manier één of twee plaatsen te stijgen op de wereldranking tijdens deze wedstrijd en mijn progressie verder te zetten ».

Ruben Vanhollebeke zal op zijn beurt zijn titel van 2019 in ‘s-Hertogenbosch (Nederland) verdedigen. Hij werd er wereldkampioen, nadat hij er het wereldrecord in zijn categorie scherper kon stellen. Sindsdien heeft hij zijn score in Ingelmunster afgelopen zomer verder verbeterd met een 494/720 en is dus zeer ambitieus voor dit Wereldkampioenschap: « Als je als titelverdediger naar een WK zou gaan met de ingesteldheid om vierde of vijfde te worden, dan kan je beter thuisblijven. Ik wil natuurlijk graag opnieuw winnen. De druk op zo’n Wereldkampioenschap is natuurlijk veel groter dan op de tornooien hier, maar ik hou mezelf kalm en kijk ernaar uit ». Met zo'n hoog niveau hoopt Ruben dat zijn discipline op een dag Paralympisch zal worden, zodat hij zijn kansen op de Spelen kan verdedigen.

Programma en resultaten van de Belgen

Dinsdag 22/02:

 • Kwalificaties & Rechtstreekse uitschakelingen (knock-outs) – Compound Men Open – Piotr - Vanaf 11u30 (Belgische tijd)
  14u18: Met een stevige wind rondom hem plaatste Piotr zich als 22e voor de knock-outs met een score van 656 punten op 720. Hij plaatste zich voor de 1/24e finales.
  16u25: Piotr wint met 138/128 tegen de Braziliaan Reinaldo Vagner Charao Ferreira en gaat naar de 1/16e finales. Hij zal daarin uitkomen tegen de Amerikaan Matt Stutzman, nummer 16 van de wereld (Piotr is de nummer 20). Het is een van de drie schutters in het internationale circuit die net als Piotr met zijn voeten schiet.

Woensdag 23/02:

 • Vervolg van de rechtstreekse uitschakelingen (knock-outs)  – Compound Men Open – Piotr
  13u30 : In de 16e finales verloor Piotr Van Montagu (BEL) van zijn idool Matt Stutzman (USA), na een match boordevol wendingen. Piotr leidde al snel met 28/26 en vervolgens 57/55. De Amerikaan kwam terug tot een score van 85/85, waarna Piotr Van Montagu (BEL) opnieuw het laken naar zich toe trok : 114/113. Met zijn laatste pijl schiet Piotr onbegrijpelijk een score van 10 in het doel van Matt Stutzman (die zich vlak naast zijn eigen doel bevindt). Een fout die hem de overwinning kostte. Eindresultaat: 133-142.
  Piotr : «Er was gisteren veel wind tijdens de kwalificatie, dus het liep wat moeizaam, maar ik slaagde erin om tot in de 16e finales te geraken. Vandaag zat ik goed in de wedstrijd en ik voelde geen grote druk om tegenover Matt te staan. Ik leidde de hele wedstrijd maar ik weet niet wat er op het einde gebeurde. Ik schoot een pijl in het doel van mijn tegenstander, waardoor ik 10 punten in één keer verloor. Ik ben teleurgesteld over het incident, maar op zich kan ik tevreden terugblikken op de rest van die wedstrijd. Het was mijn allereerste wereldkampioenschap in Dubai. »

Donderdag 24/02:

 • Kwalificaties – Visual Impaired – Ruben

Ruben Vanhollebeke heeft zijn start niet gemist op het WK Para Archery: de Jabbekenaar scoorde in de kwalificaties 457 op 720 punten en sloot daarmee de kwalificaties af op de eerste plaats. Na de eerste ronde nam hij reeds de leiding met 223 punten, gevolgd door de Italiaan Panariello (188 punten) en de Australiër Newbery (196 punten). De waardeverhoudingen tussen de drie koplopers bleven gelijk na de tweede sessie. Vanhollebeke en Panariello waren als nummers één en twee uit de kwalificaties bye in de eerste ronde van de knock-outs. In de kwartfinales komt Ruben Vanhollebeke zaterdag uit tegen de Spanjaard Daniel Martin Anaya, nummer 9 op de ranking. Ruben is de nummer één, en is tevens de titelverdediger op dit wereldkampioenschap. 

«Toen mijn coach zei dat ik 457 punten behaalde na de kwalificaties, vond ik dat geen superscore maar je bent hier op het wereldkampioenschap en dat brengt druk met zich mee. Mijn coach zei me dat ik me geen zorgen moet maken en dat zal ik onthouden. In de volgende ronden staan we letterlijk naast elkaar. Nog spannender, maar we gaan het onder controle houden.»

Zaterdag 26/02:

 • 1/4 final, 1/2 final, medal matches & awards ceremony – Visual Impaired – Ruben

In de kwartfinales trof Ruben Vanhollebeke de Spanjaard Daniel Martin Anaya, die hij met 6-0 vlot opzij zette. Ook in de halve finale kende hij met de Italiaan Daniele Piran weinig problemen: 6-2. In de finale komt hij uit tegen de Ahmed Tanveer van Pakistan, die zevende werd in de kwalificaties en in de knock-outfase een ijzersterk toernooi schoot.