Vromant sprint naar brons, België sluit WK af met 8 medailles

Gepost op 12 Aug. 2023

Op het wereldkampioenschap G-wielrennen in het Schotse Glasgow heeft Ewoud Vromant brons behaald in de wegrit, klasse MC2. De renner uit Herzele moest de Australiër Darren Hicks en Fransman Alexandre Léauté in de laatste ronde laten rijden.

De koers in de klasse MC2 werd bijzonder hard. De Fransman Alexandre Léauté probeerde van in het begin het verschil te maken en sprong al in de eerste ronde weg. Achter hem liep de samenwerking echter uitstekend en zo kon onze landgenoot met een groep terugkomen. Vervolgens waren het de Fransman, de Australiër Darren Hicks en Ewoud Vromant die regelmatig het verschil probeerden te maken en de wedstrijd hard maakten.

In de laatste ronde kon Darren Hicks een versnelling van de titelverdediger uit Frankrijk pareren. Vromant moest daarentegen een gaatje laten en de twee vogels waren gaan vliegen. In een sprint voor brons haalde Ewoud het uiteindelijk nipt voor de Brit Matthew Robertson en de Griek Nikolaos Papangelis.

“Gezien het koersverloop moet ik tevreden zijn”, zei Ewoud – die krampen had – na de finish. “De Fransman was de sterkste en onklopbaar vandaag. Ik heb het één keer geprobeerd, maar ze kwamen terug en toen wist ik dat we voor een medaille moesten koersen.”

Vromant is tevreden met zijn twee bronzen plakken op dit WK. “De medaille op de piste was er niet, dat is jammer. Maar al bij al moet ik wel tevreden zijn met twee keer brons hier.” Hij blikt meteen vooruit op zijn eerstvolgende doelen. “Of ik volgende week meedoe aan het EK, beslis ik later. De Paralympische Spelen volgend jaar zijn het belangrijkste doel.”

Paralympic Team Belgium behaalde acht medailles op de wereldkampioenschappen G-wielrennen in Glasgow: zeven in het wegwielrennen, één in het baanwielrennen.