Virtus European Summer Games: Een geslaagde editie voor de 3 Belgische deelnemers

Gepost op 25 Jul. 2022

Drie Belgische atleten hebben deelgenomen aan de Virtus European Summer Games 2022 die plaatsvonden van 16 tot 24 juli in Krakau (Polen). Aymeric Parmentier nam er deel aan de zwemwedstrijden, Lars de Jong ging de strijd aan in het wielrennen, terwijl Hanne Lavreysen uitkwam op het tennistornooi. Ze zijn uiteindelijk terug huiswaarts gekeerd met maar liefst 14 medailles in totaal en voor Aymeric eveneens verschillende Virtus wereldrecords.

 

De Virtus European Summer Games 2022 worden georganiseerd door Virtus, de internationale koepelorganisatie voor topsport voor atleten met een verstandelijke beperking. In Krakau konden de atleten deelnemen aan wedstrijden in 6 verschillende sporttakken, zoals zwemmen (25m – klein bad), wielrennen en tennis waar ons land vertegenwoordigd werd.

Een knotsgekke week voor Aymeric Parmentier

Duidelijk in goede vorm, kon de atleet van de Ligue Handisport Francophone niet minder dan 9 medailles wegkapen in de verschillende disciplines waar hij aan de start stond. Nog beter: hij heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om meerdere Virtus wereldrecords scherper te stellen in klein bad in zijn categorie (II1).

Op vrijdag 22 juli kon hij in de reeksen het wereldrecord verbreken op de 50m rugslag, om even later in de finale zelfs nog beter te doen in een tijd van 28.62. ’s Anderdaags kon hij deze stunt herhalen op de 100m wisselslag waar hij opnieuw 2 maal onder het wereldrecord dook en uiteindelijk het goud wegkaapte in een tijd van 01:00.99.

Aymeric Parmentier was enorm tevreden als nieuwe recordhouder op deze twee afstanden:

Lars de Jong en Hanne Lavreysen ook aan de winnende hand

In het wielrennen domineerde Lars de Jong (II1) de wedstrijden. Hij won zowel de tijdrit als de wegrit en kon zo 2 gouden medailles aan de Belgische teller toevoegen. Op de wegrit won hij de sprint van drie Fransen en twee Ecuadorianen. Lars wordt ook Virtus wereld- en Europees kampioen. 

Hanne Lavreysen won op haar beurt de Single Open en Single European Games wedstrijden in haar categorie II1. Samen met haar dubbelpartner, de Israëlische Ofir Avishay, kon ze eveneens nog een bronzen plak bemachtigen in dames dubbel (European Games – categorie II1). Hanne wordt ook Virtus Europees kampioene.

De volledige resultaten kunnen geraadpleegd worden via de officiële website: