Vijf medailles na twee dagen wereldbeker: gouden Louis zet kers op de tijdrittaart

Gepost op 05 mei. 2023

Op de World Cup Para-cycling in Oostende hebben onze renners hoge ogen gegooid in de tijdritten. Paralympic Team Belgium behaalde vijf medailles, met een gouden plak voor Louis Clincke (MC4) als uitschieter en afsluiter van het tijdritluik. Zaterdag en zondag staan de wegritten op de planning.

Met 572 renners uit 51 landen op de startlijst is de Para-cycling World Cup Ostend Belgium de grootste wereldbekerwedstrijd die er ooit georganiseerd werd. Reden temeer waarom onze renners – na hun knalprestaties in het Italiaanse Maniago twee weken geleden – enorm gemotiveerd aan de start staan.

Jonas Van de Steene was de eerste Belg die in actie kwam in de MH4-tijdrit. De handbiker uit Lochristi veegde meteen de nul van de tabellen voor Paralympic Team Belgium. Met een derde plaats ging hij gewoon door op zijn elan van de afgelopen weken. Het is zijn vierde medaille in vier internationale wedstrijden op rij. “Ik ben nog nooit zo goed aan een seizoen begonnen”, zei Jonas. “Ik verloor wat gewicht en ben verbeterd in het klimwerk. Mijn coach Remko heeft mij daarbij goed begeleid. Zaterdag wil ik in de wegrit graag mijn titel van vorig jaar verdedigen.” Van de Steene knalde vorig jaar weg in de slotkilometers en reed resoluut naar zijn eerste gouden plak in een wereldbeker.

Daarna was het de beurt aan Tim Celen uit Ham. De regerende wereldkampioen tijdrijden knalde als vanouds in wat een superspannende wedstrijd werd. Na de eerste ronde kwam Celen door als vierde, en daarna won hij nog een plek in toer twee. “Ik ben blij met dat resultaat, want eigenlijk heb ik deze winter wat tegenslagen gekend. Brons is dan een mooi resultaat”, aldus Tim, die voor zaterdag droomt van meer. “De wegrit hier ligt me beter en daar wil ik mijn titel verdedigen in mijn regenboogtrui.”

Dag één werd afgesloten door Maxime Hordies. De MH1-topper moest opnieuw knokken tegen zijn Italiaanse concurrent Fabrizio Cornegliani. Het werd een race op het scherpst van de snee, waarin Maxime met vijf seconden het onderspit delfde. Hordies legde de 21 kilometer af in 43:40.094, en mocht voor zilver mee op het podium. De Brit Barry Wilcox werd derde in 44:55.586. Hordies is vastberaden voor zijn wegwedstrijd van zaterdag. Als wereldkampioen wil hij dan revanche nemen op zijn Italliaanse rivaal.

Ewoud Vromant uit Herzele is vrijdagochtend tweede geëindigd (klasse MC2). Vromant lag na één ronde tien seconden achter op de Fransman Alexandre Leaute. In de tweede ronde maakte de regerende wereldkampioen wel nog een pak seconden goed, maar hij strandde uiteindelijk toch op plaats twee, op 2,5 seconden van goud. Het parcours van 21 kilometer legde hij af in 26:56.324, goed voor een gemiddelde van 46,77 km/u. Paralympisch kampioen Darren Hicks (Australië) werd derde op 51” van de winnaar.

In de MC4-klasse was Louis Clincke uit Lembeke de uitblinker. Hij knalde vrijdag naar goud in de MC4-tijdrit. Louis reed een snelle openingsronde en kon zijn tempo aanhouden in ronde twee. In de derde en laatste toer duwde hij nog een tandje bij. Clincke reed de 31,5 kilometer in 40:26.508. De tweede plaats ging naar de Fransman Gatien Le Rousseau (40:39.262), plek drie was voor de Brit Archie Atkinson (40:49.644). Louis zorgde voor een afsluiter met een mooie gouden rand van een geslaagd tijdrit-tweeluik.

Er staan in Oostende 27 Belgen aan de start. Raadpleeg alle resultaten op deze pagina.